Londres

Consternació al Regne Unit per l'assassinat de la diputada laborista Jo Cox

Les proves que la policia ha trobat sobre l'agressor, Thomas Mair, fan pensar que es tracta d'un assassinat premeditat i per motius polítics

RedaccióActualitzat

Ràbia i consternació al Regne Unit per l'assassinat a trets i amb arma blanca de la diputada laborista Jo Cox. La societat britànica s'ha llevat encara commocionada per l'assassinat de la jove diputada de 41 anys quan sortia d'un acte a favor de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea.

Jo Cox era una parlamentària molt compromesa amb l'activisme social i preocupada pels drets humans i qüestions com la situació dels refugiats. Al seu primer discurs a Westminster, després d'haver estat elegida parlamentària al maig del 2015 per la circumscripció de Batley, Cox va fer una defensa de la població immigrant com a factor de millora de les comunitats locals.

Abans de ser elegida parlamentària, havia ocupat diferents llocs de responsabilitat a organitzacions internacionals com Intermon Oxfam o Save the Children i havia treballat a diversos països europeus, als Estats Units i també a zones en conflicte.

 

 

L'any 2008 va treballar a la campanya del partit demòcrata per l'elecció de Barack Obama com a candidat a la Casa Blanca. Ferma defensora dels drets de les dones i de la incorporació femenina a la vida pública i política.

Al Parlament britànic, treballava en la comissió de supervisió dels governs locals i també en grups de treball en suport a Síria, els territoris palestins i el Pakistan.

Cox, mare de dos fills petits, vivia amb la seva família en un vaixell al Tàmesi, un vaixell que ha quedat ple de flors en un homenatge espontani que li han fet els seus veïns.

 

Pel que fa a la investigació de l'atac mortal, el suposat agressor ja ha estat detingut. Alguns testimonis afirmen que l'atacant va cridar "la Gran Bretanya, primer", que podria ser una referència al partit polític d'extrema dreta i xenòfob del mateix nom.

Segons algunes fonts, l'autor de la mort de Jo Cox, identificat com Thomas Mair, té un llarg historial relacionat amb organitzacions neonazis i antisemites i de defensa de la supremacia blanca. Aquestes fonts relacionen Mair amb l'Aliança Nacional, un grup d'extrema dreta implantat a diversos països europeus i que té l'origen als Estats Units.

Per la policia, aquesta és ja la principal línea d'investigació. A casa de Mair han trobat mostres de símbols nazis i manuals domèstics sobre com fer armes. I proves que demostrarien que s'ha tractat d'un assassinat premeditat i per motius polítics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut