Birstall

Mor la diputada laborista britànica Jo Cox tirotejada en plena campanya del Brexit

L'atac a la diputada ha provocat que se suspenguessin tots els actes d'aquest dijous de la campanya del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE

Actualitzat

La diputada laborista britànica Jo Cox ha mort aquest dijous a causa dels trets rebuts en un acte a Birstall. La diputada ha estat apunyalada i tirotejada prop de la biblioteca d'aquesta localitat del nord d'Anglaterra, on feia un acte per dialogar amb votants de la zona. Cox, escollida diputada l'any passat, ha mort als 41 anys.

La policia de West Yorkshire ha comunicat de seguida que Cox es trobava en estat crític, i un helicòpter medicalitzat l'ha traslladada a un hospital de Leeds. L'atac a la diputada ha provocat que se suspenguessin tots els actes d'aquest dijous de la campanya del referèndum sobre la permanència d'Anglaterra a la UE.

 

Un home detingut

La policia ha detingut un home de 52 anys com a autor dels fets. Els agents no han determinat per ara el motiu pel qual l'home ha atacat la diputada. A més, s'ha incrementat la presència policial a la zona per tranquil·litzar els residents.

Segons un testimoni de l'atac, Hithem Ben Abdallah, un home estava "intentant controlar-ne" un altre que duia "una gorra blanca de beisbol" i que, "de sobte, ha tret una pistola de la bossa". Els dos homes han forcejat una estona fins que el primer s'ha retirat i la diputada s'ha vist involucrada en l'incident. "L'home ha lluitat amb ella i llavors la pistola s'ha disparat dues vegades. Ella ha caigut entre dos cotxes", ha explicat.

Un altre testimoni, citat per la premsa britànica, assegura que l'atacant hauria cridat "Britain First!" ('primer, Anglaterra!') mentre agredia la diputada, ferma defensora de seguir dins la UE.

A banda de Cox, en l'atac ha resultat ferit de poca gravetat un home de 77 anys.

Cameron: "És una tragèdia"

Entre les moltes reaccions a l'assassinat, el primer ministre britànic, David Cameron, ha qualificat de "tragèdia" la mort de Cox. Cameron, que ha viatjat a Gibraltar, tot i que no hi ha fet cap acte politic perquè la campanya s'ha suspès en fer-se públic l'atac a Cox, l'ha descrita com "compromesa i bondadosa". El cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, ha escrit que Cox "ha mort complint el seu deure públic al cor de la nostra democràcia, escoltant, servint i representant la gent que l'havia escollida" i ha manifestat que "els pensaments de tot el Partit Laborista" són amb Cox i la seva família.

 


Suspesa la campanya

Just després de l'agressió a Cox, tant els partidaris com els detractors que el Regne Unit continuï a la Unió Europea han anunciat que suspenien els actes de campanya previstos per aquest dijous. Els favorables a continuar a la Unió Europea han anunciat que també suspendran la campanya aquest divendres.

 
 



Crida a combatre a l'odi del marit de Cox

El marit de la diputada assassinada, Brendan Cox, ha instat a "unir-se per lluitar contra l'odi que l'ha matat" després d'afirmar que la seva família afronta a partir d'ara un futur "més difícil" i "menys ple d'amor". En un comunicat, Cox diu que "l'odi no té credo, raça o religió".

"Jo creia en un món millor i lluitava cada dia de la seva vida amb una energia i una passió per la vida que esgotaria a la majoria de les persones. Ella hauria volgut que ara passessin dues coses per sobre de tot: una, que els nostres preciosos fills estiguin coberts d'amor, i dos, que tots ens unim per lluitar contra l'odi que l'ha mort"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut