El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres a la concentració de l'ANC i Òmnium a Tarragona
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres a la concentració de l'ANC i Òmnium a Tarragona
Tarragona

Concentracions a Tarragona a favor i contra Felip VI en la inauguració dels Jocs

Quim Torra ha anat a la concentració de l'ANC i Òmnium, els CDR han convocat una protesta i Vox ha donat suport al rei

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha participat aquest divendres a la tarda a Tarragona en la concentració convocada per l'ANC i Òmnium en protesta per la visita del rei Felip VI.

Aquesta concentració s'ha fet als Jardins de la Reconciliació, situats al costat de la muralla romana i molt a prop de l'amfiteatre romà.

 

"Soc a casa meva"

Torra ha explicat als concentrats per què finalment assistirà a la inauguració dels Jocs:

"Tot és molt senzill: soc a casa vostra, soc a casa meva, soc a Tarragona, soc a Catalunya. I això és el que hem vingut a dir avui: que no foragitaran cap president de Catalunya del seu país. Avui calia fixar una posició de país, més enllà del que suposava aquesta inauguració dels Jocs del Mediterrani."

 

Torra l'han aplaudit quan ha recordat les decisions que ha anunciat aquest divendres: no convidar el rei a actes de la Generalitat i que els membres del seu govern no assistiran a cap acte convocat per la corona.

Durant el parlament als concentrats, Torra ha retret al rei que no hagi parlat, "ni s'hagi excusat ni hagi demanat perdó per enviar la policia a atonyinar catalans quan estaven votant":

"No podem normalitzar que tenim presos polítics i exiliats i que el dret a l'autodeterminació estigui criminalitzat, no ho podem normalitzar de cap de les maneres."

Torra ha acabat el seu parlament assegurant que a Espanya, ara mateix, "no hi ha justícia". Els concentrats l'han aplaudit amb crits de "president, president".

Els CDR i Vox, al costat del Nou Estadi

Hores abans de la inauguració dels Jocs del Mediterrani, entre les 5 i les 6 de la tarda, s'han format dues concentracions de signe contrari molt a prop del Nou Estadi de Tarragona, on es farà l'acte.

 

D'una banda, unes quantes desenes de persones convocades pel partit polític Vox han mostrat banderes espanyoles i pancartes favorables a la visita del rei Felip VI.

I un centenar de metres més enllà, un centenar d'activistes i partidaris dels CDR s'han concentrat amb pancartes grogues contràries al rei i molt vigilats pels Mossos d'Esquadra.

 

Laia Estrada, regidora de la CUP a Tarragona, ha dit que la seva formació política s'ha oposat des de sempre a aquests jocs perquè consideren que és un malbaratament de diners públics:

"Estem parlant dels 12 milions d'euros que s'ha gastat el consistori per construir un camp que molt probablement s'haùria pogut fer amb molts menys diners, estem parlant dels gairebé 18 milions d'euros que s'ha gastat la Generalitat per construir un palau d'esports, quan havia de costar-ne 12 milions, per construir-lo al costat d'un estadi que ja hi havia, i també al costat d'una escola en barracons."

Per la seva banda, el diputat i cap de llista de la CUP Carles Riera, que també ha assistit a aquesta concentració, ha demanat a Quim Torra que "boicotegi" el rei Felip VI. En referència a l'apropament que Torra ha intentat amb la Casa del Rei, Riera ha dit que "amb la monarquia no es dialoga, se l'expulsa de Catalunya".

Poc abans de les sis de la tarda, la concentració dels CDR ha intentat saltar-se el cordó policial per acostar-se a l'entrada de l'estadi,però els Mossos ho han impedit i els concentrats han fet una cassolada de protesta.

Vox va convocar la seva concentració per expressar "suport al rei enfront de la fustigació separatista" un cop els CDR ja havien convocat la seva.

Anar al contingut