Primer pla de la mà d'un votant dipositant el seu vot a l'urna
Imatge d'arxiu d'un votant dipositant el seu vot a l'urna (ACN/Alba Mor)

Com votar a les eleccions del 12M des de l'estranger: vot CERA i vot ERTA

Amb la reforma de la llei electoral del 2022, ja no cal el vot pregat i els electors rebran la documentació al domicili

Actualitzat

Els catalans que viuen a l'estranger, de forma permanent o temporal, ja poden votar a les eleccions al Parlament del 12 de maig.

La principal diferència que es trobaran les persones que viuen a l'estranger permanentment respecte a les darreres eleccions catalanes, és que des de l'aplicació de la reforma de la llei electoral aprovada el 2022, s'ha suprimit el vot pregat. Així doncs, ja no caldrà fer aquesta petició oficial per poder exercir el dret a sufragi des de fora de l'estat espanyol. 


CERA o ERTA? 

El primer pas és comprovar que s'està inscrit al consolat, ja sigui al CERA o l'ERTA. Quina és la diferència entre uns i altres?  

Els que són al CERA tenen el domicili en un altre país i ja no estan empadronats a Catalunya. En canvi, els de l'ERTA, que són temporalment a l'estranger, segueixen empadronats a Catalunya.  


CERA: qui pot votar? 

Les persones que resideixen permanentment a l'estranger i consten en el Cens de residents absents a l'estranger (CERA) rebran d'ofici la documentació per poder votar a l'adreça en què consten inscrits al cens electoral de residents absents. 

És important que hagin tramitat l'alta com a residents absents al Registre del consolat abans del tancament del cens electoral, l'1 de gener, o durant el període d'inscripció al CERA, del 25 de març a l'1 d'abril.  

En el cas de no haver tramitat l'alta com a resident absent, no podran votar com a inscrits al CERA. 

Per aquestes eleccions del 12 de maig, hi ha un total de 294.508 catalans que consten al cens electoral del CERA, i, per tant, tenen dreta a vot en les pròximes eleccions. La majoria viuen a França, Argentina i el Regne Unit
 

 


CERA: rebre la documentació 

A partir d'aquí, a les persones que figuren al cens de residents absents a l'estranger se'ls enviarà tota la documentació electoral d'ofici a l'adreça del seu domicili a l'estranger, de manera directa i sense que l'hagin hagut de sol·licitar prèviament.  

Això  farà en dos terminis: 

  • Entre el 6 i el 12 d'abril, se'ls enviarà els sobres de votació, els certificats d'inscripció al cens electoral i tota la informació necessària per votar. 
  • Entre el 17 i el 21 d'abril, se'ls enviarà les paperetes de les diferents candidatures que es presenten a les eleccions, un cop les hagi proclamat la junta electoral. 

A més, a partir del 19 d'abril, també és possible descarregar-se les paperetes de les candidatures en línia des d'aquest web


CERA: com es vota? 

Les persones que resideixen permanentment a l'estranger poden votar de dues maneres: per correu (fins al 7 de maig) o presencialment a les urnes de les ambaixades, oficines o seccions consulars en què estiguin inscrits (entre el 4 i el 9 de maig). 


ERTA: qui pot votar i què ha de fer? 

A diferència del CERA, les persones que es troben temporalment a l'estranger, segueixen empadronats a Catalunya. En aquest cas, segons la llei, la inscripció al cens del consolat caduca al cap d'un any i, per tant, han d'assegurar-se especialment que continuen registrats com a no residents. 

Aquesta inscripció s'ha de fer presencialment en les oficines o en les seccions consulars de les ambaixades. Es pot fer en el mateix moment en què se sol·licita el vot (entre el 19 de març i el 13 d'abril). 

L'Oficina del Cens Electoral envia per correu certificat i urgent la documentació per votar a l'adreça que s'hagi indicat en la sol·licitud, abans del 30 d'abril.  

Després, depenent del temps que tardi el correu a arribar, l'elector rebrà a casa tota la documentació necessària per a votar. És a dir, el certificat d'inscripció al cens, les paperetes de totes les candidatures, el sobre de votació i el sobre adreçat al president o presidenta de la mesa electoral que correspongui. 

Les persones inscrites al cens ERTA, voten per correu certificat i el seu vot arribarà directament a la mesa electoral que li pertoca. El termini per enviar la documentació acaba el 8 de maig.  

Per tal que els vots siguin vàlids, ha de figurar-hi clarament un metasegell o qualsevol inscripció oficial d'una oficina de Correus de l'estat corresponent que certifiqui que l'enviament s'ha fet dins del termini. 

El vot arribarà a la mesa electoral el mateix dia de les eleccions, el 12 de maig, entre les 9 del matí i les 20 del vespre. Serà, doncs, com un vot per correu d'aquí, però enviat en aquest cas des d'un altre país. 


Baixa participació 

Un dels objectius de la reforma de 2022, que evita el vot pregat als residents permanents (CERA) és que s'aconsegueixi millorar les dades de participació, amb una clara tendència a la baixa, segons les xifres que s'han registrat en els processos electorals que hi ha hagut a Catalunya en els últims anys. 

Mentre que el nombre de persones censades a l'estranger ha crescut en els últims anys, la participació, per contra, no ha parat de baixar i, de fet, en els últims comicis no es va arribar ni al 5% de participació.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut