Treballadors de Cultura han fet una cadena humana del Palau Moja al Palau Marc contra el 155
Treballadors de Cultura han fet una cadena humana del Palau Moja al Palau Marc contra el 155

Com afecta l'administració el 155: tots els tràmits passen per Madrid

Des que va entrar en vigor, i amb les finances de la Generalitat intervingudes, qualsevol tràmit, des de les contractacions fins a la compra d'un ecògraf, han de rebre el vistiplau del govern espanyol

Meritxell OrtizActualitzat

Des que a principis d'octubre va entrar en vigor l'article 155, l'acció política a Catalunya va a mig gas. Les tramitacions s'alenteixen, però també perquè les finances de la Generalitat estan intervingudes des del juliol i perquè som en període preelectoral. Ho saben bé els que treballen a l'administració.

Alguns han fet visible el seu malestar, com els treballadors de Cultura, que aquest dimecres han fet una cadena humana des del Palau Moja fins al Palau Marc amb una cinta groga i un esparadrap vermell a la boca. És la seva manera d'exigir l'alliberament dels presos i de protestar contra l'aplicació de l'article 155, que ha motivat el cessament de deu persones, inclòs el conseller.

En aquest departament, el 155 té afectació sobre projectes concrets, com els que enumera Sever Salvador, tècnic del Departament de Cultura:

 

"La restauració de la Seu, exposicions itinerants, diners per a cursos de català o el suport a l'audiovisual."

 

En total, a més del president i els consellers del govern, prop de 150 persones, entre eventuals i alts càrrecs de l'administració, han estat cessades arran del 155.

Els ministres no han ocupat els despatxos dels consellers, però on sí que es nota l'aplicació del 155 és amb els tràmits. Tot ha de passar per Madrid perquè el ministre de torn hi doni el vistiplau. Per exemple, la reunió de secretaris generals per firmar partides que es va fer dimarts fora del Palau de la Generalitat ha de servir perquè divendres les aprovi el Consell de Ministres.

Al Departament de Salut hi ha tràmits que van amb retard. Ja des d'abans del 155 amb la intervenció dels comptes fins i tot per comprar un ecògraf cal justificar que la inversió no es fa servir per a cap propòsit il·legal. El subdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, assegura que la paralització és evident:

 

"Tenim tota una administració de la Generalitat només destinada a justificar allò que fem davant l'administració de l'Estat. I això fa que, clarament, l'administració quedi embussada i paralitzada."

 

L'agenda del govern també és més aviat austera, s'anuncien pocs actes, però també s'ha de tenir en compte que l'administració es troba en període preelectoral i la llei no permet inauguracions i l'activitat normal del govern acostuma a disminuir.

 

Aquest dimecres, el BOE publica contractacions en el cos de bombers firmades pel representant del govern espanyol. En altres circumstàncies ho faria el conseller d'Interior al Diari Oficial de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut