CIS

CiU guanyaria les eleccions amb entre 50 i 52 escons, per davant dels 39 que obtindria el PSC, però es podria repetir el tripartit

A una setmana de les eleccions al Parlament de Catalunya, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet pública la seva enquesta preelectoral. Segons aquesta enquesta, CiU guanyaria les eleccions amb entre 50 i 52 diputats, enfront dels 39 que obtindria el PSC. ERC seria la tercera força, amb 21 escons, seguida del PPC, amb 13 o 14, i d'ICV-EUiA, amb 10 o 11.

Actualitzat

Segons l'enquesta del CIS, realitzada entre el 2 i el 15 d'octubre, abans de l'inici de la campanya electoral CiU obtindria un important avenç electoral en les eleccions de l'1 de novembre. La federació nacionalista, que a les eleccions del 2003 va aconseguir 46 escons, pujaria ara a entre 50 i 52, amb un 33,7% dels vots.

El PSC, que actualment compta amb 42 escons, veuria reduïda la seva representació a 39 escons, amb el 27,8% dels vots.

ERC es mantindria com a tercera força política, però el seu suport es veuria reduït. Dels 23 escons que té actualment, passaria a 21, amb el 14,8% dels vots. La seguiria el PPC, que baixaria de 15 a entre 13 i 14 escons, amb el 10,2% dels vots. Per últim, ICV-EUiA tancaria la representació parlamentària amb un 8,9% dels vots, que li donarien entre 10 i 11 escons, per sobre dels 9 que va obtenir el 2003.

Un 65% dels enquestats ja tenen decidit el seu vot, i la resta dubta principalment entre PSC i CiU, i entre CiU i ERC. Entre els que ja ho tenen clar, les posicions entre els dos grans partits estan més igualades, amb un 21,9% d'intenció directa de vot per al PSC i un 21,7% per a CiU. En aquesta taula, un 12,6% es declara abstencionista, un 12,6% encara no sap què votarà i un 6% no contesta.

Socialistes i nacionalistes estan empatats en les preferències per guanyar les eleccions, tot i que un 41,6% creu que finalment serà CiU la que guanyarà i un 30,1% aposta pel PSC.

La configuració del Parlament de Catalunya que reflecteix l'enquesta del CIS, amb una diferència d'entre 11 i 13 escons entre les dues formacions més votades, CiU i el PSC, obriria les portes a diverses possibles combinacions de govern. Sobre aquesta qüestió, un 25,1% dels enquestats advoquen per la sociovergència, un 20,5% es decanta per la reedició del tripartit i un 20% vol una aliança catalanista de CiU i ERC.

Pel que fa a la valoració dels partits, la federació nacionalista és vista com la formació més unida, amb millors líders a Catalunya, més capacitada per governar i que defensa millor els interessos de Catalunya. El PSC se'l considera el millor partit pel que fa a la confiança i proximitat amb la gent.

I pel que fa als polítics, el presidenciable de CiU, Artur Mas, és el més ben valorat i l'únic que obté l'aprovat, amb un 5,23. A més, és el preferit com a president de la Generalitat per un 28,3%. El segueix el candidat del PSC, José Montilla, amb una nota de 4,66, a qui desitgen veure com a president un de cada cinc enquestats. Joan Saura, el cap de llista d'ICV-EUiA, obté un 4,4, seguit del presidenciable d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, amb un 4,01, i ja a més distància, el del PPC, Josep Piqué, amb un 2,77.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut