Barcelona

CiU demanarà a Montilla que retiri Saura del desplegament estatutari

CiU carrega durament contra el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, pel pacte a què Iniciativa va arribar amb la vicepresidenta De la Vega sobre el finançament. El portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, ha acusat Saura d'haver utilitzat el seu càrrec públic per negociar en nom d'Iniciativa. En roda de premsa, Pujol ha anunciat que demanaran al president de la Generalitat, José Montilla, que Saura deixi de portar el desplegament de l'Estatut. Des d'ICV ja s'ha respost que el partit és "sobirà" per actuar i que l'acord amb el PSOE "no necessita autoritzacions ni desautoritzacions de ningú". D'altra banda, un comunicat de la Generalitat desmenteix que hi hagués tensions en la reunió de l'executiu.

Actualitzat

El pacte d'Iniciativa per Catalunya-Verds amb la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, per no demanar la compareixença del president Zapatero al Congrés per donar explicacions sobre el finançament continua portant cua.

Després que aquest dimarts el govern es desentengués del pacte, el portaveu de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, ha anunciat que la seva formació instarà el president de la Generalitat, José Montilla, a retirar el conseller d'Interior, Joan Saura, de les tasques que tenen a veure amb el desplegament de l'Estatut.

El motiu és que CiU considera que Saura "ha utilitzat el seu càrrec per a una negociació amb el govern espanyol que no podia fer". "Ha actuat de manera improcedent", ha assegurat, en negociar com a president d'Iniciativa, amb la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ja que ho hauria d'haver fet amb algun dirigent del PSOE.

Segons Pujol, Saura s'ha mogut sovint a la recerca de titulars, cosa que ha portat a un "trist" balanç del desplegament de l'Estatut. A més, pel portaveu de CiU, que no ha descartat demanar la dimissió del conseller, aquesta situació ha creat "un punt de controvèrsia" i ha fet que el govern "es despisti", alhora que ha generat "alegries" en el si de l'executiu espanyol.

Oriol Pujol ha deixat clar, però, que CiU no farà res fins que la negociació pel nou model de finançament estigui "encarrilada", per no "enterbolir la unitat" dels partits catalans. El portaveu parlamentari dels nacionalistes també ha retret a l'executiu català que no aprofités la reunió d'aquest dimarts per analitzar la crisi econòmica.

ICV es defensa i critica Esquerra

ICV ha reaccionat a les paraules de Pujol amb un comunicat on assegura que és "una força política sobirana" i que el pacte es va tancar entre el president del partit, Joan Saura, i la vicepresidenta del govern María Teresa Fernández de la Vega "amb l'objectiu d'avançar en la consecució d'un bon model de finançament per a Cataluny". Des d'ICV s'ha volgut deixar clar que la seva acció "no necessita autoritzacions ni desautoritzacions de ningú", i que és la direcció del partit la que marca l'acció política de la formació de maera que l'estratègia "es decideix en cada moment de manera autònoma i lliure en funció de les prioritats polítiques".

ICV ha defensat que l'acord entre Saura i De la Vega suposa la compareixença del vicepresident econòmic del govern, Pedro Solbes, davant de la Diputació Permanent i la fixació d'un termini de tres mesos per arribar a un acord de finançament.

Els ecosocialistes també han criticat ERC per la seva actitud. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha afirmat que les crítiques que els republicans van fer en el transcurs del Consell Executiu al president d'ICV, Joan Saura, superen els límits i no són pròpies d'un soci de govern. Herrera ha concretat que "ERC ha entrat en una espiral de desqualificatius que no són propis d'un soci de govern, i les seves crítiques estan superant tots els límits".

El govern desmenteix que hi hagués tensió al Consell Executiu

En relació a aquest tema, un comunicat oficial del govern català afirma que no s'ha desautoritzat el conseller d'InteriorJoan Saura, per l'acord al qual va arribar amb la vicepresidenta del govern espanyol. En el comunicat s'aclareix que "la reunió del Consell de Govern celebrada aquest dimarts va transcórrer de forma tranquil·la i distesa i en cap moment va ser tensa, com assegura algun mitjà de comunicació". El govern ha destacat que es tracta d'un pacte fet per Saura en qualitat de president d'Iniciativa.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut