Londres

Cinc condemnats a cadena perpètua per voler atemptar amb armes químiques al Regne Unit

La justícia britànica ha condemnat a cadena perpètua cinc britànics d'origen pakistanès per planificar atemptats amb fertilitzant químic al Regne Unit. Els terroristes volien atacar una discoteca de Londres, un centre comercial dels afores de la ciutat i fins i tot el Parlament. El judici ha revelat que el cap de la trama va estar en contacte amb l'organització Al-Qaeda i amb dos dels autors dels atemptats del 7 de juliol del 2005 a la capital britànica. També s'ha fet públic que els serveis secrets britànics van arribar a seguir un dels líders d'aquesta última cèl·lula però que finalment no van actuar, una decisió controvertida i que l'oposició ja ha demanat que s'investigui.

Actualitzat
Els terroristes havien pensat atemptar amb bombes de nitrat d’amoni contra diversos objectius, entre els quals la discoteca Ministry of Sound, el centre comercial Bluewater i, fins i tot, la xarxa de distribució de gas i electricitat o el Parlament. El grup havia comprat 600 quilos de fertilitzant a comerciants agrícoles i els havia emmagatzemat en un dipòsit de Hanwell, a l’oest de Londres.

Durant el judici, que ha durat més d’un any, el fiscal va explicar que els terroristes s’havien entrenat en camps militars secrets al Pakistan. Alertats pel personal del magatzem, els serveis secrets van localitzar i vigilar els sospitosos, van substituir el fertilitzant per una substància inofensiva i van continuar la investigació, que es va acabar l’any 2004.

Els condemnats són Omar Khyam, de 25 anys; Waheed Mahmood, de 35 anys, i Jawar Akbar, de 23, tots ells residents a Crawley, al sud d’Anglaterra; els altres dos són Salahuddin Amin, de 32 anys i resident a Luton, i Anthony Garcia, que viu a Londres. Dos homes més han quedat absolts.

Al judici s’ha revelat que el cap de la xarxa, Khyam, es va reunir l’any 2004 amb dos dels autors dels atemptats del 7-J a Londres. A un d’ells, Mohamme Sidique Khan, considerat el líder de la cèl·lula, el van arribar a seguir els serveis secrets, que finalment, però, van descartar actuar. L’oposició britànica s’ha preguntat per què i ha reclamat una investigació sobre aquesta decisió.

Al marge de la polèmica, el ministre d’Interior britànic, John Reid, ha afirmat que “aquest cas ens recorda que l’amenaça terrorista que afrontem és real i seriosa”, mentre que el primer ministre, Tony Blair, ha parlat d’un “èxit” que ha salvat “moltes vides”.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut