Jordània

Bush, disposat a introduir canvis en l'estratègia a l'Iraq però mantenint-hi les tropes "fins que la feina s'hagi completat"

Durant l'entrevista que ha mantingut a Jordània amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, el president nord-americà, George W. Bush, s'ha mostrat partidari d'introduir canvis en l'estratègia nord-americana a l'Iraq, però mantenint els punts essencials de la seva estratègia. En aquests sentit, ha assegurat que les tropes nord-americanes continuaran a l'Iraq "fins que la feina s'hagi completat". Bush ha tornat a mostrar el seu suport al govern d'Al-Maliki i ha dit que la partició de l'Iraq en tres sectors, el kurd, el sunnita i el xiïta, només faria augmentar la violència sectària.

Actualitzat

George Bush s'ha reunit a Jordània amb el primer ministre iraquià per parlar, oficialment, de com millorar la situació a l'Iraq. En roda de premsa després de la trobada, Bush s'ha mostrat partidari d'introduir canvis en l'estratègia nord-americana a l'Iraq perquè el seu suport sigui més efectiu. Ara bé, ha afirmat que mantindrà les tropes "el temps que el govern iraquià ens hi vulgui" per acabar amb èxit la missió. El president nord-americà també ha donat el seu suport al primer ministre i a un govern d'unitat nacional, i ha dit que la partició de l'Iraq en tres sectors només faria que augmentar la violència sectària.

La trobada entre Bush i Al-Maliki s'ha fet a la capital, Amman, i té lloc 24 hores després que es filtrés un document intern de la Casa Blanca en què es qüestiona si Al-Maliki està prou capacitat per fer front a la violència que hi ha al seu país. El portaveu de la Casa Blanca va respondre ràpidament a aquesta filtració assegurant que els Estats Units confien en Al-Maliki i les seves bones intencions.

Bush vol fixar una mena de "full de ruta" conjunt sobre les possibles alternatives per sortir del caos actual de l'Iraq. Entre aquestes hi ha la de transferir més responsabilitat a les forces de seguretat iraquianes i la d'implicar altres països de la regió que puguin exercir la seva influència per millorar la seguretat i l'estabilitat del país.

Aquesta reunió ha tingut conseqüències directes en la política interna de l'Iraq. El clergue xiïta Muqtada al-Sadr ha complert la seva amenaça i ha retirat els seus tres ministres del govern i els seus 30 diputats del Parlament iraquià. Al-Sadr considera aquesta trobada una provocació i una ofensa al poble iraquià.

Bush va arribar aquest dimecres i va sopar amb el rei de Jordània, Abdullah II, que abans s'havia trobat amb Al-Maliki. Jordània és un dels principals aliats àrabs dels Estats Units a la regió, però, malgrat això, també es van fer protestes contra la visita del president nord-americà.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut