Nova York

Kofi Annan diu que l'Iraq està "gairebé" en guerra civil i demana una acció urgent per redreçar la situació

L'Iraq està "gairebé" en una guerra civil i hi estarà plenament si no es fa alguna cosa urgent per redreçar la situació. Ho ha dit avui el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, a preguntes dels periodistes a Nova York. Per la seva banda, el rei de Jordània, Abdallah II, ha dit també que hi ha "el risc de tres guerres civils a la regió, els palestins, el Líban i l'Iraq". Per contra, un portaveu de la Casa Blanca ha dit que ni Washington ni Bagdad "creuen en una guerra civil a l'Iraq", i ha confirmat la reunió de dijous a Amman entre el president Bush i el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki.

Actualitzat

Al-Maliki i Bush es reuniran dijous a la capital de Jordània per analitzar l'onada de violència que sacseja l'Iraq els últims dos mesos, i intentaran fixar un "full de ruta" sobre les possibles alternatives per sortir de l'actual atzucac i involucrar altres països de la regió que puguin influir en un retorn a la normalitat.

Els dos mandataris han decidit mantenir la seva cita, tot i la reacció del Bloc Al-Sadr, format pels diputats seguidors del clergue xiïta radical Muqtada al-Sadr, que va amenaçar de retirar-se del govern d'unitat nacional si la reunió se celebrava.

Les amenaces dels seguidors d'Al-Sadr es van expressar divendres, després de la cadena d'atemptats amb cotxe bomba contra el barri xiïta de Sadr City que va provocar gairebé 200 morts en el pitjor atemptat després de la fi de la guerra.

En aquest clima de violència interconfessional, avui s'han trobat 51 cadàvers que presentaven senyals d'haver estat assassinats a trets a Bagdad i a la ciutat de Baquba. Alguns presentaven signes d'haver estat torturats abans d'executar-los.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut