Bucarest

Bush a Putin: "La guerra freda s'ha acabat"

El president rus, Vladímir Putin, i el nord-americà, George Bush, han segellat la fi de l'època dels blocs i la guerra freda en el marc de la cimera de l'OTAN que s'està celebrant a Bucarest. Així ho ha confirmat en una trobada amb els mitjans el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos. Tot i això, Putin no s'ha estat de recordar les seves reticències sobre l'escut antimíssils que els Estats Units vol instal·lar en territori txec i polonès. L'OTAN explicarà al president rus, Vladímir Putin, les bondats del projecte i li proposarà que uneixi els seus sistemes de defensa antimíssils als nord-americans.

Actualitzat
Els mitjans de comunicació russos ja avisaven que Vladímir Putin faria servir un to més moderat del que acostuma en el seu discurs en el marc de la cimera de l'OTAN, i així ha estat. El president rus i el nord-americà fins i tot s'han tirat algunes floretes en les seves intervencions.

Bush ha dit a Putin que "la guerra freda s'ha acabat". La UE s'ha expressat d'una manera similar per explicar a Putin que estem en una nova etapa de col·laboració. "L'Aliança no és l'enemic, no és un bloc en contra de Rússia", ha assegurat Miguel Ángel Moratinos en una roda de premsa davant els mitjans.

En el seu torn de paraula, Putin no s'ha estat de recordar els punts de divergència que el separen dels membres de l'OTAN, com són el Tractat Europeu d'Armes Convencionals i l'ampliació de l'OTAN a territoris excomunistes. Tot i això, el president rus ha estès la mà a resoldre de manera dialogant i constructiva aquests assumptes.

L'OTAN espera, a més, que la cimera serveixi perquè Putin doni suport a l'escut antimíssils que els Estats Units vol instal·lar a la República Txeca i a Polònia, i que ho vegi com una oportunitat pels interessos del seu país i hi afegeixi el seu sistema antimíssils.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut