Roma

Berlusconi es compromet a abaixar els impostos i promoure la natalitat

El nou primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha demanat el vot de confiança per al seu quart govern a la Cambra de Diputats d'Itàlia, en to inusualment moderat i conciliador. El primer ministre ha promès abaixar els impostos, lluitar contra la immigració il·legal, encoratjar la natalitat i acabar amb la crisi de les escombraries de Nàpols. Berlusconi ha promès també una solució per a la deficitària companyia aèria Alitalia sense "malvendre ni nacionalitzar un altre cop" l'aerolínia i ha apel·lat a la "contribució decisiva" de les empreses italianes. La majoria absoluta que els conservadors tenen a les dues cambres pronostiquen una investidura sense problemes.

Actualitzat

Silvio Berlusconi ha pronunciat un discurs programàtic davant el Parlament italià centrat en la necessitat de rellançar l'economia perquè el país torni a créixer. "Aquest país -ha dit Berlusconi- necessita optimisme i estabilitat" i no "té temps per perdre", especialment davant de determinades emergències com "l'escàndol" de l'acumulació de brossa als carrers de Nàpols, que va començar per Nadal i encara dura. Per aquesta raó, el nou primer ministre ha reiterat que el primer Consell de Ministres plenament operatiu del nou govern se celebrarà a Nàpols. Amb aquest gest, el govern de centredreta vol evidenciar la urgència i la determinació amb què vol resoldre la crisi.

Il Cavaliere ha valorat positivament el "govern a l'ombra" que ha format l'oposició perquè "ens pot ajudar" a governar millor el país. Aquesta actitud conciliadora i moderada ha estat saludada per l'oposició de centreesquerra del Partit Democràtic, que ha demanat que ara es tradueixi en "fets".

Un altre dels grans temes abordats per Berlusconi ha estat el de la seguretat ciutadana i, sobretot, el de la immigració clandestina. "Hem de ser els amos de la nostra pròpia casa", ha dit Berlusconi, però també estar orgullosos de la "capacitat d'acollida" del poble italià.

El nou primer ministre ha fet referències a l'avortament, sobre el qual s'ha obert un intens debat a Itàlia, i ha considerat necessari lluitar contra les seves "causes naturals", amb ajudes a la maternitat i a les famílies i amb incentius per al creixement demogràfic.

Pel que fa a la política exterior, Il Cavaliere s'ha mostrat partidari de la defensa del dret d'Israel a existir però també el dels palestins a construir el seu propi estat independent. Al final del seu discurs, Berlusconi ha invocat l'ajuda de Déu.

Ara, el Parlament italià ha de debatre el programa de govern. Demà a la tarda votarà la confiança a la Cambra dels Diputats i dijous ho farà el Senat. Per governar, Berlusconi necessita el suport de les dues cambres. Un suport que sembla garantit gràcies a l'àmplia majoria de què disposa a les dues.

Anar al contingut