Entrega del Premi Internacional Catalunya (ACN)
Entrega del Premi Internacional Catalunya (ACN)
Barcelona

Baselga, Esteller i Massagué criden a potenciar la investigació científica

En l'entrega del Premi Internacional Catalunya, es lloa l'excel·lència dels tres investigadors

RedaccióActualitzat

Els doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han rebut el Premi Internacional Catalunya aquest dimarts de mans del president de la Generalitat per la seva destacada tasca en la investigació en l'àmbit de la recerca oncològica. L'acte de lliurament s'ha fet al Palau de la Generalitat i ha estat presentat per la doctora Anna Veiga.

El primer a rebre el guardó ha estat Josep Baselga, que l'ha rebut com un estímul a seguir lluitant "amb totes les meves forces" contra el càncer.

"Avui en dia, un diagnòstic de càncer ja no és sinònim de mort. Aquests darrers anys s'han caracteritzat per grans descobertes científiques. Una revolució del coneixement sense precedents que ens omple d'optimisme."

També s'ha adreçat al conseller de Salut:

"Tenim un sistema de salut extraordinari, cal mimar-lo i continuar-lo potenciant."

Manel Esteller ha dit que està agraït pel reconeixement, però que "ho estaré més si serveix perquè es doni més suport a la recerca científica" i l'ha dedicat als joves.

"Voldria dedicar aquest premi al futur: als nois i noies de les escoles, instituts i facultats. (...) Continuarem investigant per una millor salut de les persones i una vida més plena i feliç per a tots ells."

Joan Massagué ha fer un símil entre l'edifici de la ciència i la construcció de castells.

"Aquest premi honora tots aquells que enlairen i sustenten l'edifici de la ciència, a Catalunya i arreu. El meu compromís és seguir contribuint a l'edifici de la ciència. No ho considereu un acte d'agraïment, es tracta d'un deure."

 


Perfil dels guardonats

Manel Esteller és metge i investigador. Nascut a Sant Boi de Llobregat el 1968, és director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. És especialista en epigenètica dels tumors, és a dir, que investiga els gens per saber com i per què uns desenvolupen cèl·lules tumorals i altres no.

Josep Baselga és oncòleg i investigador. Nascut a Barcelona el 1959, és director mèdic del Memorial Sloan Kettering de Nova York, un centre líder al món en la lluita contra el càncer. També és director del VHIO, institut de recerca del càncer de la Vall d'Hebron. És un dels màxims experts mundials en càncer de mama.

Joan Massagué és científic i farmacèutic. Nascut a Barcelona el 1953, treballa també als Estats Units des de fa trenta anys. Actualment és director de l'Institut Sloan-Kettering de Nova York, tot i que sempre ha estat molt vinculat a les principals institucions científiques catalanes. La seva especialitat és l'estudi de les metàstasis.

Un premi internacional guanyat per pocs catalans

En els 28 anys que fa que s'atorga, només és la segona vegada que el Premi Internacional Catalunya acaba en mans catalanes. El primer guardonat català va ser Pere Casaldàliga, el 2006, la divuitena edició del premi. El primer any, el 1989, el va guanyar el filòsof d'origen austríac Karl Popper, i altres guardonats han estat el dramaturg i polític txec Václav Havel, el videoartista nord-americà Bill Viola, el religiós i activista sud-africà Desmond Tutu i l'expresident dels EUA Jimmy Carter.

El Premi Internacional Catalunya reconeix persones que han contribuït amb el seu treball a desenvolupar els valors culturals, científics o humans i està dotat amb 80.000 euros.

Anar al contingut