Soldats togolesos agafant l'avió per anar a Mali
Soldats togolesos agafant l'avió per anar a Mali (Foto: Reuters)
Bamako

Arriben a Mali les primeres tropes africanes que s'afegiran a les franceses per lluitar contra els islamistes

Un centenar d'efectius, entre togolesos i nigerians, han arribat a la capital, on els esperaven responsables militars francesos i malians. Es tracta d'una petita part dels més de 5.000 militars promesos.

RedaccióActualitzat
Ja han arribat a la capital, Bamako, els primers contingents de països africans que donaran suport a França en el conflicte de Mali, on grups islamistes radicals han aconseguit el control del centre i el nord del país. En total, un centenar d'efectius, entre togolesos i nigerians. Es tracta d'un petita part dels més de 5.000 militars promesos, que seran proporcionats per 8 països de l'oest de l'Àfrica, uns 3.000 homes, i del Txad, uns 2.000, en l'anomenada Missió Internacional de Suport a Mali, creada sota els auspicis de l'ONU. A l'aeroport els esperaven responsables militars francesos i malians.

Així doncs, França ja no està sola en la lluita contra els islamistes, però, de moment, continuarà actuant en solitari, almenys fins que aquestes tropes estiguin entrenades. Ara mateix són els soldats francesos i els malians els que lluiten per intentar recuperar les ciutats preses pels islamistes, de moment sense èxit. Els combois militars continuen sortint de Bamako en direcció al nord-est per fer de reforç a la lluita terrestre que es desenvolupa a les portes de les ciutats de Diabali i de Konna, encara controlades pels islamistes.

Malgrat el suport polític a la intervenció de l'executiu de François Hollande, a París no han faltat veus que es qüestionen si no es tracta d'una exposició excessiva de les tropes franceses, sense suport militar directe d'altres països. Per això el govern francès ha rebut amb satisfacció la missió aprovada per la Unió Europea, amb l'enviament d'uns 500 efectius, 50 d'ells espanyols, amb l'únic objectiu de fer missions d'entrenament per a les forces africanes.

Els instructors es desplegaran a finals de febrer, dins d'un pla per formar quatre batallons que durarà 15 mesos.
Anar al contingut