Madrid

Arrenca el primer macrojudici per la trama Gürtel, amb 37 processats al banc dels acusats

Crits de "xoriço", "pocavergonya" o "malvat", contra Francisco Correa i Luis Bárcenas, dos dels principals encausats

RedaccióActualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha estat rebut amb crits de "xoriço" dedicats per un grup de manifestants davant de la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares, on aquest dimarts comença la vista oral del primer judici pel cas Gürtel. Pocs minuts després ha arribat l'altre principal acusat en aquest cas, Francisco Correa, presumpte cap de la xarxa de corrupció, a qui els concentrats han dedicat qualificatius com "pocavergonya" o "malvat".

A més de Bárcenas i Correa hi ha 35 acusats més, una desena dels quals exalts càrrecs del PP. Un d'ells és Pablo Crespo, antic secretari d'organització del PP de Galícia. El cas Gürtel es va destapar gràcies a l'exregidor del PP de Mahadahonda José Luis Peñas, que coneixia Correa i que va decidir gravar-lo i delatar-lo quan va es va adonar de la magnitud de la xarxa corrupta que liderava.

Demanen la nul·litat de les proves

El primer dia els acusats exposaran que les proves contra ells són nul·les, com les gravacions fetes per Peñas que van destapar la trama i les escoltes que va autoritzar l'exjutge Baltasar Garzón entre els advocats i els investigats que eren a la presó. El cas jutja el període entre el 1999 i el 2005, i neix entorn d'una suposada xarxa de corrupció dins el PP madrileny en l'època d'Esperanza Aguirre. S'acusa Correa d'haver rebut contractes milionaris a dit, a canvi de comissions a polítics populars.

Un tribunal renovat per un dels judicis més sonats

El judici condueix un tribunal format pels jutges Julio de Diego com a president, Ángel Hurtado com a ponent, i també per José Ricardo de Prada. Aquesta composició es va fixar després que dos dels anteriors integrants del tribunal, Concepción Espejel i Enrique López, fossin apartats perquè la fiscalia els va recusar per la seva relació amb el PP

De fet, és el mateix Correa qui dóna nom al cas, perquè els investigadors van posar-li Gürtel perquè vol dir "corretja" en alemany. I precisament contra Correa la fiscalia demana la pena més alta: 125 anys de presó. N'ha passat tres en preventiva. Per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, la fiscalia sol·licita 42 anys de pena. Els 48 milions d'euros que se li van trobar a Suïssa, els investigadors calculen que vénen de les comissions que s'hauria embutxacat de la trama Gürtel i de ficar la mà a la suposada caixa B del PP. El cas també jutja com a partícips a títol lucratiu l'exministra Ana Mato i el PP com a partit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut