L'abecé del cas Gürtel

L'abecé del cas Gürtel

L'abecé del cas Gürtel

Actualitzat
Correa, el cap de la Gürtel (Reuters)
Correa, el cap de la Gürtel (Reuters)

Cas Gürtel. Primera època (1999-2005)

Jutjat: Audiència Nacional. Secció segona. San Fernando de Henares

Fase processal: Vista oral. Declaracions acusats fins al març del 2017

Acusació: Fiscalia Anticorrupció

Acusats: 37 (+ 25 responsables civils)

Destacats: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez (el Bigotes), Luis Bárcenas, Ángel Sanchís, (extresorers del PP), Jesús Sepúlveda (exmarit d'Ana Mato). Responsables civils:  Ana Mato (exministra de Sanitat), PP.

Testimonis citats: 300 (al març). Entre ells: Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Esperanza Aguirre

Dates investigades: 1999-2005

Inici investigació: novembre del 2007, per denúncia d'un exregidor de Majadahonda. La fiscalia ho porta a l'Audiència Nacional el 2009

Fets clau:

- Es dóna per demostrat que hi havia una trama orquestrada per Francisco Correa per beneficiar-se de l'adjudicació de contractes locals a Madrid, Castella i Lleó i Estepona (Màlaga), bàsicament d'actes públics per al PP en època d'Aznar. Subornaven funcionaris i càrrecs públics.

- La fiscalia dóna per fet que dels diners del suborn en sortia una caixa B del PP de la qual era responsable Luis Bárcenas i que el partit es va beneficiar de 245.000 euros de la trama de campanyes electorals municipals que mai va pagar.

- Bárcenas, segons la fiscalia, s'hauria quedat 300.000 euros d'aquesta caixa B en benefici propi (per comprar la casa de Baqueira, entre altres coses).

- Mato, com a dona de Sepúlveda, es va beneficiar de 28.000 euros que hauria de tornar. Són per regals i viatges.

- Álvaro Lapuerta, que feia el mateix que Bárcenas, no va a judici perquè té demència sobrevinguda (decisió de començaments de setembre del 2016)