Correa, el cap de la Gürtel (Reuters)
Correa, el cap de la Gürtel (Reuters)

L'abecé del cas Gürtel

Actualitzat

Cas Gürtel. Primera època (1999-2005)

Jutjat: Audiència Nacional. Secció segona. San Fernando de Henares

Fase processal: Vista oral. Declaracions acusats fins al març del 2017

Acusació: Fiscalia Anticorrupció

Acusats: 37 (+ 25 responsables civils)

Destacats: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez (el Bigotes), Luis Bárcenas, Ángel Sanchís, (extresorers del PP), Jesús Sepúlveda (exmarit d'Ana Mato). Responsables civils:  Ana Mato (exministra de Sanitat), PP.

Testimonis citats: 300 (al març). Entre ells: Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Esperanza Aguirre

Dates investigades: 1999-2005

Inici investigació: novembre del 2007, per denúncia d'un exregidor de Majadahonda. La fiscalia ho porta a l'Audiència Nacional el 2009

Fets clau:

- Es dóna per demostrat que hi havia una trama orquestrada per Francisco Correa per beneficiar-se de l'adjudicació de contractes locals a Madrid, Castella i Lleó i Estepona (Màlaga), bàsicament d'actes públics per al PP en època d'Aznar. Subornaven funcionaris i càrrecs públics.

- La fiscalia dóna per fet que dels diners del suborn en sortia una caixa B del PP de la qual era responsable Luis Bárcenas i que el partit es va beneficiar de 245.000 euros de la trama de campanyes electorals municipals que mai va pagar.

- Bárcenas, segons la fiscalia, s'hauria quedat 300.000 euros d'aquesta caixa B en benefici propi (per comprar la casa de Baqueira, entre altres coses).

- Mato, com a dona de Sepúlveda, es va beneficiar de 28.000 euros que hauria de tornar. Són per regals i viatges.

- Álvaro Lapuerta, que feia el mateix que Bárcenas, no va a judici perquè té demència sobrevinguda (decisió de començaments de setembre del 2016)

Anar al contingut