Els consellers empresonats arribant a l'Audiència el dia que van entrar a la presó (Reuters)
Els consellers empresonats arribant a l'Audiència el dia que van entrar a la presó (Reuters)
Madrid

Amnistia no considera, de moment, presos de consciència els consellers, Cuixart i Sànchez

L'organització diferencia entre els dos casos, i assegura que els tribunals encara estan investigant i que fa el seguiment sobre les garanties d'un judici just

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional (AI) no considera, "en aquest moment i per la informació a què tenim accés", com a presos de consciència els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els consellers de Puigdemont cessats, que es troben en presó preventiva. Amnistia aclareix que no utilitza el terme "pres polític" perquè no n'existeix una definició consensuada a nivell internacional.

Segons assegura Dani Vilaró, del departament de comunicació d'Amnistia Internacional a Catalunya, al 324.cat, consideren pres de consciència la persona que "sense haver utilitzat la violència ni haver propugnat el seu ús, és empresonada o sotmesa a altres restriccions de la seva llibertat a causa de la seva convicció política, religiosa o qualsevol altre motiu de consciència, el seu origen ètnic, sexe, color, idioma, origen nacional o social, situació econòmica, naixement, orientació sexual o altres circumstàncies."

"Actuacions que poden constituir un delicte"

En el cas dels membres del govern cessat, asseguren que no es compleixen aquests requisits perquè són acusats "d'actuacions que poden constituir un delicte".

Segons destaca Amnistia, la justícia espanyola "té dret a obrir una investigació i procediment judicial per determinar-ho". En aquest punt, diuen, estan fent un "seguiment sobre les garanties d'un judici just".

L'organització assegura que no estan en disposició d'emetre una opinió sobre la pertinença dels càrrecs presentats contra aquests, ja que no tenen accés als expedients ni a tota la informació pertinent. Sobre el delicte de rebel·lió, però, consideren que per la informació de la qual disposen, "no sembla que s'hagi complert aquesta premissa".

També reclamen que les autoritats judicials han de "garantir que la discrecionalitat de què disposa la Fiscalia no s'exerceix de manera arbitrària o desproporcionada" i que s'ha de revisar periòdicament la presó preventiva dels acusats, "una mesura que hauria de mantenir-se només quan no existeixin altres menys restrictives".

 

Expressen "preocupació pel cas dels 'Jordis'"

En el cas concret dels presidents de l'ANC i Òmnium, demanen "la retirada dels càrrecs de sedició i la fi del seu empresonament provisional". En el seu cas, de moment, tampoc els consideren presos de consciència "perquè els càrrecs són provisionals i els tribunals encara no han determinat la qualificació dels fets".

Amb tot "expressen preocupació sobre aquest cas" perquè ells, com a ciutadans particulars, "tenien el dret a expressar les seves opinions i a organitzar reunions públiques de suport al referèndum".

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut