Barcelona

Amics i companys de professió acomiaden Rosa Novell

La capella ardent s'ha instal·lat al tanatori de Sant Gervasi

ReadaccióActualitzat

Personalitats del món de la cultura, l'escena catalana i la política s'han acostat aquest dissabte fins al tanatori de Sant Gervasi, on ha quedat instal·lada la capella ardent de l'actriu Rosa Novell, que va morir divendres als 61 anys.

La seva parella, l'escriptor Eduardo Mendoza, i el seu germà, l'actor i periodista Queco Novell, han rebut el suport d'actors com Eduard Farelo, Aina Clotet, Rosa Renom, Mingo Ràfols, Bruno Oro, Fermí Fernàndez, David Olivares o el director Josep Maria Flotats i la presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola.

L'actor Eduard Fernàndez, molt emocionat, ha definit Novell com "una de les grans actrius d'aquest país que mereix el respecte més gran i admiració".

Respecte i admiració

Diversos amics i companys de professió han explicat algunes de les seves experiències amb Rosa Novell. Han exaltat la seva figura tant en l'aspecte artístic com en el personal i han sentit profundament la seva pèrdua.

Joan Ollé, director de teatre, ha dit que la faceta d'actriu de Rosa Novell era només una part del seu ser. Ha afegit que era una dona intel·ligent, creativa i alegre.

"Estar amb ella era un festival de creativitat i joia. És molt dur perquè havíem fet moltes coses junts. Vam estar junts a la facultat i ara ella no hi és. Era una actriu difícil perquè sabia el que volia fer."

El director de teatre Joan Lluís Bozzo la recorda des de molt joveneta, quan van començar als Lluïsos de Gràcia. Ella era filla d'un actor, Pepe Novell:

"Vam començar amb 14 o 15 anys als Lluïsos de Gràcia i allà va demostrar tota la seva peculiar sensibilitat. Era una actriu molt llegida, molt culta amb molta sensibilitat i gust literari."

El periodista i crític teatral Santi Fondevila ha declarat que Rosa Novell ha fet una carrera molt coherent pel grau d'exigència que tenia:

"Ha tingut alguns moments molt brillants. S'ha adaptat als personatges. Ha agafat una dimensió dramàtica que arribava a qualsevol espectador."

Abel Folk, l'últim que la va dirigir al teatre, a "L'última trobada" de Sándor Márai, explica que van adaptar el paper al seu delicat estat de salut. Novell, de bon principi, dubtava. Folk conclou:

"Jo crec que és veritat que ella ha sigut feliç fent aquesta funció. I nosaltres, també".

Borja Sitjà, director del Teatre Romea, ha tingut un record per als seus éssers més estimats: l'escriptor Eduardo Mendoza, la seva parella i l'actor i periodista Queco Novell, el seu germà.

Glòria Cid, responsable dels premis Butaca, va participar activament en la concessió del guardó honorífic Anna Lizaran, que Novell va recollir el novembre del 2014:

"Havia cregut molt en nosaltres i ens va donar suport perquè fóssim més coneguts. Ens va fer una mica d'ambaixadora. estem contents d'haver pogut fer-li aquest homenatge el novembre amb aquest premi honorífic."

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la desaparició de Rosa Novell i ha recordat la valentia i la serenitat de l'actriu en les seves últimes aparicions, ja cega, sobre els escenaris.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat en un comunicat la passió que va dirigir la seva vida:

"Va ser una persona apassionada i compromesa amb el món del teatre, al qual va dedicar la seva vida fins al final. Vull expressar, en nom meu i en el del poble de Catalunya, el condol a tots els seus familiars i amics i a tot el teatre català."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut