Barcelona

Mor l'actriu Rosa Novell als 61 anys

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha mort l'actriu i directora teatral Rosa Novell, víctima d'un càncer.

El món teatral va viure l'octubre passat un moment molt emotiu quan va reaparèixer als escenaris després d'una llarga retirada a causa de la malaltia, que la va deixar cega. Ho va fer al Teatre Romea de Barcelona, amb l'obra "L'última trobada".

Es va llicenciar en Filologia Catalana a la UAB i va estudiar a l'Institut del Teatre, on va conèixer Fabià Puigserver, que es va convertir en el seu mestre. Va debutar al teatre el 1974 amb "Les Troianes" d'Eurípides.

Provenia d'una família amant de la cultura i del teatre. Amb el seu germà Queco Novell van recitar l'any passat, al Teatre Lliure, fragments de converses entre el seu avi, l'activista cultural Manel Clausells, i el compositor Eduard Toldrà.

Rosa Novell havia triomfat com a intèrpret i també com a directora d'autors clàssics i contemporanis. Va portar als escenaris obres de la seva parella, Eduardo Mendoza. També va actuar al cine i en sèries televisives.

Havia treballat en obres com "Fedra" de Jean Racine, "Coriolà" de William Shakespeare, "La Marquesa Rosalinda" de Valle-Inclán, "Zona zero" de Neil LaBute, "El misantrop" de Molière o "Restauració" d'Eduardo Mendoza. O la memorable "La noche de Molly Bloom", monòleg dramatitzat per José Sanchis Sinisterra a partir del final de l'"Ulisses" de Joyce

Va dirigir diverses obres: 'Maria Rosa', d'Àngel Guimerà; 'Greus qüestions' i 'Sin noticias de Gurb', d'Eduardo Mendoza  'Fi de partida', de Samuel Beckett, o "Les dones sàvies", de Molière.

Al llarg de la seva carrera va rebre reconeixements importants, com el Premi Nacional d'interpretació, el de la Crítica o el Margarida Xirgu. O el recent Premi Honorífic Anna Lizaran dels Butaca del 2014. L'actriu el va recollir enmig d'una gran ovació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut