Dickey sortint dela cova, somriu des de la llitera
Dickey té 40 anys i una trajectòria llarga com a espeleòleg (Reuters/Umit Bektas)

Així han rescatat un espeleòleg atrapat 11 dies a 1.000 metres de profunditat a Turquia

El nord-americà Mark Dickey, amb una trajectòria llarga com a espeleòleg, va tenir una hemorràgia a l'estómac el 31 d'agost que li impedia sortir de la cova

RedaccióActualitzat

"Benvingut als zero metres". Amb aquesta pancarta han rebut a la superfície Mark Dickey, un espeleòleg nord-americà que ha estat 11 dies atrapat en una cova de Turquia, a més de 1.000 metres de profunditat.

Ha estat possible gràcies a una operació de rescat en què han participat 190 persones de vuit països, entre els quals els Estats Units, Hongria, Polònia, Romania, Ucraïna i Turquia. Una odissea que va començar el 31 d'agost i que acabava aquest dilluns a última hora del dia.

Ho anunciava la Federació Espeleològica de Turquia en aquest missatge a X, abans Twitter:

Dickey, de 40 anys i amb una trajectòria llarga com a espeleòleg, havia patit una hemorràgia estomacal que li impedia sortir de la cova. Estava a una profunditat de 1.120 metres. Els seus companys el van poder traslladar als 1.040 metres de profunditat.

Ha calgut una llitera especial i instal·lar un cable dins la cova per traslladar-lo a l'exterior, fent parades pel seu estat delicat de salut. Un cop fora, ha agraït la feina a totes les persones que li han salvat la vida. "És increïble tornar a estar a la superfície", ha dit.

Ara es recupera en un hospital, on l'han traslladat en helicòpter.

Aquest és el moment del rescat i les celebracions posteriors a l'exterior de la cova:

 

La cova de Morca es considera la tercera més profunda de Turquia. Té 1.276 metres de profunditat.

 

ARXIVAT A:
Turquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut