Barcelona

Agbar i l'àrea metropolitana recuperaran pous i portaran aigua en vaixells per evitar restriccions a les cases

L'Entitat Metropolitana de Medi Ambient i Agbar han presentat les mesures preventives contra la sequera que afecta Catalunya, i asseguren que no caldran restriccions d'aigua a les cases. Les dues entitats han explicat que treballen en la recuperació de pous i canals antics, en la reutilització d'aigua per a la indústria i l'agricultura, i en la portabilitat d'aigua en vaixells, la mesura de què més s'ha parlat i per a la qual ja han començat les obres de canalització.

Actualitzat

L'endemà de fer-se públic que el Ter i el Llobregat entren en una fase d'excepcionalitat que suposa la prohibició de fer servir l'aigua per a usos que no siguin els estrictament domèstics, Agbar i l'àrea metropolitana asseguren que no caldran restriccions d'aigua a les cases malgrat la sequera.

L'Entitat Metropolitana de Medi Ambient i Aigües de Barcelona confien en la recuperació de pous, antics canals i l'arribada d'aigua en vaixells per garantir la demanda. Són les mesures que han posat en marxa, i que permetran guanyar uns mesos de marge, fins al juny, quan arribarien les restriccions més dràstiques en el consum domèstic.

A banda de fer servir vaixells per transportar aigua, una mesura de la qual s'ha parlat molt i que ja s'ha començat a posar en marxa amb l'inici de les obres per construir les canalitzacions al port de Barcelona, se n'han engegat altres que van sorgir arran de la sequera del 2005, que va fer que totes les institucions responsables de l'abastiment d'aigua potable estudiessin totes les alternatives no aprofitades per aconseguir més aigua.

La recuperació de pous en desús, per exemple, ja està donant els seus fruits. Se n'aprofiten nou de situats bàsicament al Baix Llobregat, que cobriran el 16% de la demanda d'aigua del que és prop de la meitat de la població de Catalunya. A més, es recuperarà fins i tot el Rec Comtal, un antic canal del segle XI d'origen romà, prop de Montcada, que aportarà per si sol un 3% més de l'aigua que es necessita. Cap recurs és petit quan es tracta de garantir el subministrament d'aigua de boca.

També es treballa per potenciar la reutilització d'aigua regenerada per a la indústria i l'agricultura. Les innovacions tecnològiques a les depuradores fan que aquestes aigües siguin cada cop de més qualitat. En tots els casos, aquesta qualitat de l'aigua subministrada quedarà garantida.

Aigües de Barcelona, a més, ha explicat que farà un seguiment de tots aquests resursos i posarà les dades a disposició dels consumidors a través d'un web on també es podrà seguir l'evolució de la sequera amb l'animació d'un meteoradar.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut