El jutge del Suprem, Manuel Marchena, en una imatge recent (EFE)
El jutge del Suprem, Manuel Marchena, en una imatge recent (EFE)
Madrid

El conservador Marchena deixarà la presidència del tribunal que jutjarà el procés

Acord PSOE-PP perquè Manuel Marchena presideixi el CGPJ i el Suprem, que tindrà majoria progressista

RedaccióActualitzat

El jutge de perfil conservador Manuel Marchena serà el nou president del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ, i també del Tribunal Suprem, en substitució de Carlos Lesmes, segons l'acord a què han arribat PP i PSOE. Ho han confirmat aquest dilluns fonts de La Moncloa.

Manuel Marchena és ara el president de la sala penal del Tribunal Suprem, i havia de presidir el tribunal format per 7 jutges encarregat del judici contra els líders independentistes per l'organització de l'1-O. Les defenses dels acusats, per cert, havien demanat la recusació de Marchena, entre altres membres d'aquest tribunal.

Aquest judici està previst que comenci el gener i, si finalment Marchena es converteix en president del Suprem i del CGPJ, caldrà buscar-li un substitut al capdavant d'aquest tribunal, perquè és un càrrec de dedicació exclusiva. Marchena era el candidat preferit pel PP per presidir el CGPJ.

Negociació durant el cap de setmana

L'acord és fruit d'una negociació a contrarellotge, que s'ha allargat durant el cap de setmana. El termini de presentació de candidats s'acabava aquest dilluns mateix i, com a alternativa a la candidatura de Marchena, el PSOE proposava Encarnació Roca, actual vicepresidenta del Tribunal Constitucional.

La renovació del CGPJ exigeix una majoria de tres cinquenes parts del Congrés. L'acord entre el PP, que té 137 diputats, i el PSOE, amb 85, ja garanteix aquesta majoria, de manera que no els cal pactar amb cap més força política per portar-la a terme.

Notícia relacionada: s'acaba el termini per recuperar "el prestigi perdut del Suprem"

 

Renovació delicada

Aquesta renovació arriba en un moment en què la cúpula judicial espanyola i la seva independència estan més en entredit que mai, arran de casos com el de les hipoteques, els presos polítics o la sentència de la Manada.

Segons fonts del govern de Pedro Sánchez, l'acord amb el PP preveu que el CGPJ tingui a partir d'ara una "majoria progressista" i canvis en el funcionament perquè s'aconsegueixi la "normalitat institucional".

Calvo defensa l'acord

La vicepresidenta del govern Sánchez, Carmen Calvo, ha tret importància al fet que el CGPJ l'encapçali un jutge conservador:

"El que volem no és tant la focalització en qui, sinó en què cal fer. És el que ens importa a nosaltres amb el CGPJ."

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Calvo ha assegurat que el relleu de Marchena al capdavant del tribunal que jutjarà els líders independentistes no ha d'afectar "gens" aquest judici.

Calvo també ha assegurat que Marchena el substituirà "un altre jutge que li correspongui en l'ordre previst" per a aquest tipus de relleus.

 

Majoria progressista

Aquest acord implicarà que 11 dels 20 membres del màxim òrgan de govern de la justícia espanyola siguin proposats per partits d'esquerra i centreesquerra. Deu dels membres els proposa el Congrés i 10 el Senat.

Mai abans la renovació dels 20 vocals del Consell General del Poder Judicial havia aixecat tanta expectació i interès. El descrèdit de la institució és tan evident que fins i tot l'exjutge del Suprem, i ara ministra de Defensa, Margarita Robles, parla obertament de recuperar el prestigi.

A l'últim procés d'elecció, fa 5 anys, 10 membres els va proposar el PP, 7 el PSOE, un CiU, un el PNB i un EU.

Notícia relacionada: Polèmica concessió d'una plaça de fiscal a la filla de Manuel Marchena

 

22 anys com a fiscal, 11 com a jutge

Manuel Marchena va néixer a Las Palmas de Gran Canaria el 1959. Va créixer a aquesta ciutat i de més gran va viure a El Aaiun, al Sahara Occidental. Va fer la carrera de dret a la Universitat de Deusto, a Bilbao, i es va doctorar a Tenerife.

Va entrar en la carrera judicial el 1985 com a fiscal, i com a tal va treballar a l'Audiència de Las Palmas, al TSJ de Madrid, a la Fiscalia General de l'Estat i finalment a la Fiscalia del Suprem. El 2007 el CGPJ el va nomenar jutge, i el va assignar a la sala segona del mateix Suprem, on encara està.

El 2014 es va convertir en president d'aquesta sala, amb el suport de la majoria conservadora, de CiU i del president del Suprem, que llavors ja era Carlos Lesmes. Com a jutge de la sala segona Marchena ha format part dels tribunals que han jutjat Baltasar Garzón en diverses causes.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàTribunal Suprem JudicialCGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut