Barcelona

Mas diu que mai havia viscut tanta violència com en el setge al Parlament

El president declara per videoconferència i en castellà, i el president del tribunal l'hi agraeix

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha declarat que mai havia viscut una situació de violència de tanata magnitud com la que hi va haver durant el setge al Parlament el 15 de juny del 2011. Mas ha parlat de "coacció" i ha justificat l'ús de l'helicòpter davant del "bloqueig" i "l'actitud violenta" dels "indignats", que, segons ha indicat, van intentar obrir la porta del seu costat i van donar uns quants cops al cotxe.

Mas ha declarat com a testimoni a través de videoconferència des del mateix Palau de la Generalitat, i ha optat pel castellà "per evitar problemes de matís en la traducció" en la quarta jornada del judici.

El president ha fet servir el castellà, tot i que hi havia nous traductors a l'Audiència Nacional i un intèrpret al Palau de la Generalitat, tal com ha explicat el periodista de Catalunya Ràdio Albert Calatrava, i el president del Tribunal l'hi ha agraït.

Artur Mas ha subratllat que per a ell l'important era celebrar el ple parlamentari i donar una imatge de normalitat. Però ha recordat que va demanar als responsables de seguretat que no hi hagués lesionats i per això es va optar per l'helicòpter. Segons ha dit, el seu ús va ser excepcional, sobretot "en aquests moments d'austeritat".

Una pregunta improcedent

Durant l'interrogatori al president de la Generalitat, un dels advocats de la defensa ha preguntat a Artur Mas si considerava que la Generalitat és una institució de l'Estat. El jutge Grande-Marlaska ha considerat improcedent la pregunta. "És la Generalitat de Catalunya un alt organisme de la nació de l'estat espanyol?", ha estat la pregunta que li ha fet  l'advocat defensor a Mas.

Nous problemes amb la traducció

Després del president Mas també ha declarat des del palau el conseller de Territori, Santi Vila, aleshores diputat, que ha dit: "Estic segur que no vaig rebre cap agressió, però sí molts insults". També ha declarat Jordi Turull, que a diferència de Mas i Vila s'ha expressat en català. En aquest sentit, hi ha hagut problemes amb la nova intèrpret per la seva traducció, i Ernest Maragall finalment ha acabat passant-se al castellà tot advertint literalment: "Així acabarem abans".

Maragall denuncia la desproporció del judici

L'exconseller socialista Ernest Maragall ha dit que el judici contra els dinou joves a l'Audiència Nacional li semblava desmesurat. "Jo sincerament penso que això és desmesurat en el plantejament que es formula en termes penals. Sota el meu punt de vista podríem estar parlant de faltes, en el pitjor dels casos". Maragall ha afegit que fa uns mesos ja va demanar que el cas no fos vist a l'Audiència Nacional.  

Encara ha de declarar Arcadi Oliveres, conegut activista social i promotor inicial del Procés Constituent.

Els problemes de la jornada prèvia

El president del govern i els altres diputats declaren després que en la jornada prèvia el baix nivell de català de la intèrpret va impedir als diputats declarar en aquesta llengua. Els diputats van haver de declarar primer en català i després en castellà o bé van optar per fer-ho directament en castellà.

Dels cinc diputats que van explicar com van viure els fets, n'hi va haver que van negar haver passat por i haver-se sentit intimidats, mentre que d'altres han afirmat que sí que en van passar i que van rebre insults i empentes.

Alguns, com Montserrat Tura, van optar per desplaçar-se fins al Palau de Justícia de Catalunya i declarar a distància, mentre que Salvador Milà, d'ICV-EUiA, l'exparlamentari del mateix grup Joan Boada i Alfons López Tena, de Solidaritat Catalana per la Independència, van anar personalment fins a l'Audiència Nacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut