Baton Rouge

British Petrolium es compromet a pagar els costos pels danys de la taca de petroli

Barack Obama ha visitat les costes de l'estat de Louisiana per comprovar de primera mà el vessament de petroli al golf de Mèxic. El president dels EUA ha garantit tots els recursos per minimitzar els efetes de la taca i ha deixat clar que British Petrolium és l'única responsable de la catàstrofe ecològica i que haurà de pagar pels danys causats. Hores després que el president dels Estats Units es mostrés així de contundent, la companyia s'ha compromès a pagar tots els costos ocasionats per la taca d'oli.

Actualitzat
Obama ha rebatut les dures crítiques sobre la manca de rapidesa en les actuacions del govern i ha recordat que la investigació va començar "immediatament" després de l'explosió del 20 d'abril a la plataforma petrolífera operada per British Petroleum (BP).

El president ha explicat, des de la zona afectada, que ràpidament es va establir un centre de comandament conjunt de British Petroleum i el govern prop de la ciutat de Nova York per supervisar la situació minut a minut. Ha assegurat que l'administració porta a terme un esforç "implacable" per fer front a un vessament "sense precedents". També ha lamentat les dures condicions meteorològiques que dificulten les tasques al mar.

"BP n'és la responsable i en pagarà la factura"

El president ha insistit que la companyia que opera a la plataforma petrolífera, British Petroleum, és responsable del vessament i "en pagarà la factura". També ha recalcat que faran tot el que estigui a les seves mans "per protegir els recursos naturals", perquè la taca posa en perill un dels ecosistemes més rics dels Estats Units, el del golf de Mèxic.

La visita presidencial es produeix en el moment en què creixen les alarmes per la magnitud del desastre, que podria convertir-se en la pitjor tragèdia ecològica de la història del país. El pou marí, segons les estimacions oficials i de British Petroleum, vessa diàriament 800.000 litres de petroli al mar. Alguns experts pensen que la quantitat podria ser cinc vegades superior, uns quatre milions de litres de cru per dia.

El secretari d'Interior dels Estats Units, Ken Salazar, creu que podrien ser necessaris tres mesos per aconseguir una "solució definitiva", és a dir, la construcció d'un pou alternatiu des del qual s'injectaria un líquid que taponaria els espais per on vessa el petroli al mar. British Petroleum creu que faran falta entre vuit i deu dies.

La fragilitat del sistema

El petroli ja ha començat a tacar els aiguamolls i a afectar les aus que fan servir l'espai en les seves migracions. La Casa Blanca vol impedir a tota costa que la catàstrofe no es converteixi en un nou "Katrina", que va dinamitar la popularitat del president George W. Bush.

Tanmateix, ja s'han vist les primeres imatges dels seus efectes en la vida salvatge. Centenars d'espècies viuen en aquest fràgil ecosistema de la costa dels Estats Units. Pels experts, gran part del seu futur depèn ara de la direcció del vent. Mentrestant, els que també es veuen amenaçats són els que viuen directament del mar: catxalots, tortugues, pelicans i tonyines en són els més afectats.

Louisiana, Alabama, Florida i Mississipí han decretat l'estat d'emergència. Hi ha més de 6.000 efectius i centenars de vaixells treballant contra rellotge. Però tant els pescadors com les autoritats locals coincideixen a denunciar que la multinacional British Petroleum, propietària de la plataforma, no està mobilitzant els mitjans suficients per fer front a la catàstrofe.

Desastre econòmic

La catàstrofe ecològica amenaça també amb greus conseqüències econòmiques. Bona part de la producció pesquera dels Estats Units surt d'aquesta zona del sud. També en patirà les conseqüències la indústria extractora de cru, perquè el president nord-americà ha ordenat parar tota la prospecció petrolífera submarina fins que s'aclareixin les causes de l'accident. Al golf de Mèxic la producció de totes les plataformes també està aturada i fins i tot se n'ha evacuat una com a mesura de precaució.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut