25 anys de la mort de l'escriptor

"Joan Oliver/Pere Quart, l'escepticisme apassionat"

Amb motiu del 25 aniversari de la mort de Pere Quart, el 33 emet un documental sobre la seva figura. "Joan Oliver/Pere Quart, l'escepticisme apassionat" repassa tant el seu vessant humà com el d'escriptor.

Joan Oliver (Sabadell, 1899-1986), que signava la seva obra lírica amb el pseudònim Pere Quart, ha estat un dels poetes catalans més destacats de les últimes dècades. La seva poesia, sovint col.loquial i irònica, va obtenir un ressò públic molt notable al llarg dels anys seixanta i setanta, marcats pel final de la dictadura franquista i el restabliment de la democràcia. Però la figura literària de Joan Oliver/Pere Quart havia començat a sobresortir molt abans, amb la publicació de Les decapitacions (1934), un llibre que assenyalaria un tomb en la poesia catalana contemporània.

Oliver també ens va deixar obres dramàtiques d'una qualitat indubtable, com la comèdia Ball robat (1958). I les narracions amarades d'humor de Biografia de Lot i altres proses (1963). Alhora va ser un magnífic traductor al català de diverses obres de teatre estranger, i un articulista incisiu i brillant.

En aquest documental de la sèrie "Viure i Escriure. Els grans noms de la literatura catalana", persones que el van tractar assíduament -la seva filla Sílvia Oliver i el seu nebot Ignasi Riera- ens en donen la visió humana. I diversos estudiosos -Joaquim Molas, Josep M.Benet i Jornet, Josep M.Balaguer i Helena Mesalles- comenten els aspectes més rellevants de la seva obra.

El vídeo inclou poemes de Pere Quart recitats per Núria Candela i il.lustrats per Joan Cruspinera. Així mateix s'hi recullen imatges i fotografies de Joan Oliver i filmacions d'esdeveniments de gran repercussió política i cultural com el Festival dels Poetes al Price de l'any 1970 i l'homenatge que "El Periódico" va retre al poeta amb motiu del seu 81è aniversari al Teatre Romea.

Fitxa tècnica:
Guió: Miquel M.Gibert
Realització: Josep Oller
Durada: 64 minuts

Col.lecció: Viure i Escriure. Els grans noms de la literatura catalana

La llengua ha estat considerada sovint com l'eix vertebrador de la identitat dels Països Catalans, i la literatura que s'ha expressat al llarg de la història en aquesta llengua com una de les aportacions més importants dels nostres països al cabal de la cultura universal. És per això que en un projecte com el de "La gran videoteca dels Països Catalans", que vol reflectir de forma àmplia i globalitzadora la realitat present i passada d'aquests països, no podia faltar-hi, en un lloc preeminent, una sèrie sobre la història de la literatura catalana, i els seus autors més significatius.

La sèrie "Viure i escriure. Els grans noms de la literatura catalana" té, doncs, com a objectiu fer conèixer al gran públic les personalitats més destacades de la literatura catalana i, a través d'elles, oferir una visió general de la història de la literatura catalana des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat. Pel seu plantejament, es tracta d'una sèrie ambiciosa i d'un elevat interès, sense precedents en la nostra cultura i en les cultures veïnes.

La sèrie consta de 40 capítols, d'uns 50 minuts de durada cadascun. Cada capítol se centra en la presentació de la biografia i les obres d'un dels grans autors de la literatura catalana. En tots els casos, el documental s'estructura de manera que quedin ben definits tant l'autor i la seva obra com el context històric, social i cultural en què s'inscriuen. D'altra banda, els autors han estat seleccionats per la seva vàlua literària però també com a representants, exemples o models d'un període, moviment, corrent, etc., de la literatura catalana.

Tant pel que fa al guió com en els aspectes visual i sonor, cada vídeo té un tractament diferenciat en funció de les característiques de l'autor i de l'obra tractats. Això no obstant, tots contenen imatges filmades expressament d'escenaris i localitzacions naturals, reproducció de quadres, il.lustracions, fotografies, miniatures, etc. relatives als diversos temes; i entrevistes amb estudiosos dels diferents autors o amb testimonis d'interès biogràfic. En alguns casos, s'utilitzen també imatges extretes de representacions teatrals o cinematogràfiques o filmacions en què intervenen els autors estudiats. En resum, es tracta, no únicament de traslladar a la pantalla del televisor, amb les exigències, les tècniques i els recursos del mitjà audiovisual, allò que fins ara només podíem trobar a les pàgines de les llibres, sinó que, a més, se'n vol oferir una visió nova que, sens perdre gens de rigor ni de serietat, guanyi en interès i atracció i pugui suposar, fins i tot, una revisió i una reinterpretació actualitzada dels coneixements sobre la literatura catalana de tots els temps.
Anar al contingut