Demà, a mitjanit

Una entrevista a Jorge Wagensberg que mai es va arribar a emetre, a "Inèdits"

Aquest dimecres 11 de març, a mitjanit, el 33 emetrà un nou capítol de la segona temporada d'"Inèdits", el programa presentat per la periodista Peté Soler, que recupera entrevistes de personalitats que han destacat pels seus valors humanistes, pensament crític i obert i capacitat d'excel·lir en cada un dels seus àmbits. Aquest tercer capítol, una entrevista de la qual només se n'han emès uns minuts, està dedicat al físic, professor i museòleg Jorge Wagensberg.

El tercer capítol d'"Inèdits" emet una llarga entrevista que la periodista Núria Bonet va fer a Jorge Wagensberg l'any 2015 per al programa "Via llibre".

Jorge Wagensberg era físic de formació, però també escriptor, comunicador, musicòleg, viatger i, per damunt de tot, conversador infatigable, tal com queda reflectit en aquesta llarga entrevista (61 minuts) que "Inèdits" recupera i de la qual només s'havien emès uns minuts al programa "Via Llibre" del Canal 33.

Wagensberg parla de la seva família d'origen polonès, que als anys 30 va arribar a Barcelona fugint de l'antisemitisme, en referència al seu llibre de memòries, "Algunos años después".

Va ser professor al llarg de 35 anys a la facultat de Físiques de la Universitat de Barcelona. Però el que sobretot li agradava a Jorge Wagensberg era connectar la ciència amb altres disciplines. Amb aquest objectiu va crear Cosmocaixa, un museu global, reconegut com a exemple museístic arreu d'Europa.

Inèdits

Després d'una primera temporada dedicada a catorze poetes i escriptors (Salvador Espriu, Joana Raspall, Palau i Fabre, Joan Oliver, Leonard Cohen...), "Inèdits" dedica aquesta segona edició a set personatges més. En cada capítol es recullen entrevistes llargues, al voltant d'una hora o més de durada, que, seguint la tònica del programa, s'emeten senceres a partir de les cintes originals de càmera. Els set personatges que componen aquesta segona temporada són Moisès Broggi, Joan Oró, Dolors Canals, Jorge Wagensberg, Miquel Porter, Joan Ainaud i Frederic Marès.

Perquè ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, i els arxius de Televisió de Catalunya atresoren milers d'hores de gravacions que donen fe de l'esforç de divulgació cultural que han realitzat les diferents cadenes de la Corporació. "Inèdits" ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només van poder ser emesos parcialment, en molts casos, tan sols algun minut als informatius i fins i tot n'hi ha que no es van arribar a emetre mai.

Avui dia, aquests materials són molt més que un vídeo conservat al Departament de Documentació són documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la societat. Ara, "Inèdits" els posa a disposició de l'espectador i també dels estudiosos.

tv3.cat/33
tv3/inedits/

Anar al contingut