"22 de juliol", el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadavant de les sèries d'estrena
Una escena de la sèrie "22 de juliol"
DILLUNS, A LES 22.05

TV3 estrena "22 de juliol", la crònica de la tragèdia dels atemptats terroristes a Noruega del 2011

El dilluns 19 de juliol, a les 22.05, TV3 estrena els dos primers capítols de "22 de juliol", la sèrie que narra el trauma social sofert a Noruega després dels atemptats terroristes d'Oslo i Utoya el 22 de juliol del 2011. La sèrie, que s'estrena coincidint amb el desè aniversari d'aquells fets, aborda el tema des d'una perspectiva tant política com emocional.

El 22 de juliol del 2011 va esclatar una bomba al districte governamental del centre d'Oslo que va causar vuit morts i desenes de ferits. Mentre els serveis d'emergències atenien les víctimes, l'autor de l'atemptat, Anders Behring Breivik, noruec de 32 anys i d'ideologia d'extrema dreta, es va dirigir a l'illa d'Utoya, on les joventuts del Partit Laborista noruec celebraven uns campaments d'estiu. Allà va matar 69 persones, entre adolescents i adults.

"22 de juliol" ("22 July") és una minisèrie de televisió noruega de 6 episodis que narra aquests fets reals a través d'uns personatges ficticis que mostren com va afectar aquesta tragèdia persones de diferents orígens i entorns socials. Entre els protagonistes hi ha professionals sanitaris, periodistes, professors, policies, treballadors immigrats i activistes polítics, tots amb la seva visió particular d'uns fets que van commocionar el món.

A través de diverses trames, la sèrie posa en dubte la perfecció institucional noruega i la idea d'estat del benestar en la qual creuen viure els seus ciutadans. També denuncia problemes instaurats en la societat, com ara el racisme, o les retallades que el país havia sofert en l'àmbit de la sanitat i la policia, dos pilars essencials en uns moments d'alarma i tragèdia com els que es van viure el 22 de juliol de 2011.

La sèrie està creada, escrita i dirigida per Sara Johnsen i Pål Sletaune per a l'NRK1.

Repartiment: Alexandra, Øyvind Brandtzæg, Helga Guren, Marius Lien i Ane Skumsvoll, entre d'altres.

Els dos primers capítols:

1.- Al millor país del món

Som a l'any 2011, a Oslo, durant les setmanes prèvies als atemptats del 22 de juliol. S'ha acabat el curs escolar i hi ha alumnes que tenen programades activitats d'estiu, com ara assistir als campaments de les joventuts del Partit Laborista. Es comencen a aplicar retallades als hospitals públics d'Oslo que deixaran tocat el servei d'urgències. Mentrestant, el discurs xenòfob que acusa la població musulmana de violacions i altres delictes busca ressò als mitjans de comunicació, com ara el diari Aftenposten.

2.- Oslo

Una forta explosió provoca el caos a Oslo el 22 de juliol del 2011 a dos quarts de quatre de la tarda. Enmig de les sirenes i la trencadissa, els periodistes de l'Aftenposten miren d'esbrinar qui hi ha al darrere de l'atemptat, tot i el temor que esclati un segon artefacte. En un primer moment, tothom creu que és un atemptat islamista. Hores després, amb tots els serveis d'emergències saturats per l'atemptat, la policia comença a rebre trucades denunciant un tiroteig a l'illa d'Utoya.

Podeu descarregar-vos les fotos en aquest enllaç.

tv3.cat/22-de-juliol
#22JuliolTV3

Anar al contingut