La Gemma Prat s'endinsa en la novel·la de Laetitia Colombani "La trena"
Dijous, a les 22.15

Trencar amb l'establert, a "El retorn de les lluernes", que recomana "La trena", de Laetitia Colombani

Demà, dijous, a les 22.15, el 33 emetrà el novè capítol d'"El retorn de les lluernes", un programa protagonitzat per lectors i lectores anònims que volen encomanar la seva passió per la lectura. En aquest episodi, la Gemma s'endinsa en la novel·la de Laetitia Colombani "La trena".

El novè capítol d'"El retorn de les lluernes" parteix de la novel·la "La Trena" (Salamandra), de Laetitia Colombani.

La Smita, la Giulia i la Sarah són tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. A Badlapur, la intocable Smita està decidida a lluitar perquè la seva filla no segueixi els seus passos. A la Giulia li encanta treballar al taller familiar, l'últim de Palerm que confecciona perruques amb cabells autèntics. Quan descobreix que el negoci està a punt de fer fallida, afronta l'adversitat amb valentia i determinació. La Sarah és una advocada d'èxit a Mont-real que ho ha sacrificat tot per la seva carrera: dos matrimonis fallits i tres fills a qui no ha vist créixer.

Gemma Prat, professora d'educació infantil de 27 anys, és la lectora que s'endinsa en la novel·la i ens descobreix personatges paral·lels ubicats a Manresa.

El club de lectura de "La trena"

Paral·lelament a l'estrena del capítol, es posarà en marxa un club de lectura virtual sobre el llibre que recomana la Gemma.

Aquesta comunitat virtual serà accessible per a l'audiència del programa i per al públic en general a través de l'aplicació gratuïta Tellfy en aquest enllaç: tfy.to/lluernes33/latrena 

El club, actiu del 19 de maig al 15 de juny, estarà moderat per Mar Bosch.

El programa

"El retorn de les lluernes", la nova aposta del 33 per a les nits del dijous, és un programa sobre literatura, pensament i societat, en què la lectura i el lector són el centre del programa. Els 10 episodis del programa tracten sobre un llibre recomanat per una persona jove anònima que compartirà la seva experiència lectora: quines curiositats i preguntes li ha despertat la lectura d'aquest llibre?

D'aquesta manera, es desvia la mirada de l'enfocament acadèmic i prescriptiu, i es dirigeix cap a l'experiència d'aquest lector per entendre els valors i les interpretacions que li desperta la literatura. Una manera de veure la literatura no des del punt de vista de les persones que més en saben, sinó de les persones que més la viuen.

Els lectors protagonistes, tots ells joves anònims de procedències, interessos i gustos literaris diversos, condueixen els episodis proposant lectures complementàries i trobades amb diverses persones amb qui compartir i complementar les seves reflexions. Així, cada capítol s'inicia a la llibreria de capçalera del lector/a.

El programa vol ser també una exploració del territori, la seva gent i la seva cultura. Cada un dels capítols s'ubica en una població concreta de Catalunya, el lloc de procedència o residència del lector, que marca la seva manera d'entendre el món i relacionar-se amb ell i amb la literatura. S'afegeix així un valor antropològic i social al programa.

Aquest programa de deu episodis és una aposta per fomentar la lectura i s'estrena en el marc de la renovació d'imatge i continguts del 33. El projecte, produït pel Departament de Programes Culturals de Televisió de Catalunya en col·laboració amb Life&Pictures, va ser seleccionat a la tercera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors de la CCMA i l'ICEC, amb l'objectiu de buscar nous talents i formats de continguts per al 33.

Les altres propostes literàries

A partir dels interessos dels lectors/conductors del programa, es proposa una tria de novel·les i relats contemporanis, nacionals i internacionals, que vetlla per la presència de l'autoria catalana, la paritat i la diversitat editorial. Així com un ventall de gèneres i temàtiques per poder expandir i aprofundir durant el programa.

Els 10 llibres que centraran els 10 episodis són: "L'home del mar", de Catherine Poulain; "El sentit d'un final", de Julian Barnes; "La mà esquerra de la foscor", d'Ursula K. Le Guin; "Satèl·lits", d'Elisenda Solsona; "Ignot", de Manuel Baixauli; "L'home que es va perdre", de Francesc Trabal; "La trena", de Laetitia Colombani; "39º a l'ombra", d'Antònia Vicens; "Coconut", de Kopano Matlwa, i "El càstig", de Guillem Sala.

Un llibre i dues maneres de llegir-lo: Els clubs de lectura d'"El retorn de les lluernes"

Paral·lelament a l'estrena del programa, es posaran en marxa 10 clubs de lectura virtuals sobra cada un dels 10 llibres recomanats al programa. Els participants podran inscriure's al club o clubs de lectura que més li interessin a partir del mateix dia de l'emissió del programa pertinent. 

Aquestes comunitats virtuals seran accessibles per a l'audiència del programa i per al públic en general a través de l'aplicació gratuïta de comunicació instantània Tellfy (https://www.tellfy.com/ca/). Mitjançant l'accés al web o l'app de l'aplicació, els ciutadans podran apuntar-se a un o més clubs de la comunitat "El retorn de les lluernes".

Cada club de lectura serà moderat per un entès en la matèria de cada llibre, que afegirà continguts, temes de debat, i proposarà lectures relacionades, visionats i audicions per animar el diàleg entre els participants. D'aquesta manera, s'afegirà un nou espai virtual, en què agents del sector del llibre i la lectura podran interaccionar amb l'audiència i donar una altra dimensió a la versió televisiva del programa.

Fitxa tècnica

Direcció i idea original: Eulàlia Guarro Rosell
Producció executiva: Sebastià Mery
Cap de continguts i ajudant de direcció: Joan Jordi Miralles
Realització: Xavier Puig (Elsabeth Produccions)
Guió: Joan Jordi Miralles, Alfred Sesma i Eulàlia Guarro Rosell
Edició: Xavier Puig, Macià Florit i Òscar Hidalgo
Música original: Julián Kancepolski
Grafisme: Laura Ginès i Pepón Meneses
Operadors de càmera: Xavier Puig i Macià Florit
So directe: Ramon Franch
Coordinació de producció: Xavier Rué
Producció en rodatge: Laia Bonet
Coordinació de postproducció: Òscar Hidalgo
Postproducció d'àudio: Jordi C. Corchs

"El retorn de les lluernes" és una producció de TV3 amb la col·laboració de Life&Pictures i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/lluernes 

#Lluernes33
Anar al contingut