dilluns 9 de març, a les 23.00,

"Tolerància zero" i "El cop d'estat corporatiu", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

"60 minuts" estrena "Tolerància zero", que " ressegueix l'aliança entre Steve Bannon, cap del lloc web ultraconservador Breitbart; Jeff Sessions, l'aleshores senador per Alabama, i Stephen Miller, el seu jove ajudant per posar a la primera línia del debat polític als Estats Units el missatge antiimmigració. I després, a les 23.55, recupera "El cop d'estat corporatiu", que, a partir d'una conferència del filòsof canadenc John Raulston Saul, el 1995, descriu el control creixent de les nostres institucions democràtiques per part de les empreses que busquen únicament els seus propis interessos.

"Tolerància zero"

"Tolerància zero" ressegueix l'aliança entre Steve Bannon, cap del lloc web ultraconservador Breitbart, Jeff Sessions, l'aleshores senador per Alabama, i Stephen Miller, el seu jove ajudant, per posar a la primera línia del debat polític als Estats Units el missatge antiimmigració. I van trobar l'home que buscaven per posar en pràctica la seva agenda: Donald Trump. Allò que durant l'administració Obama semblava un objectiu poc realista, amb l'arribada de Trump al poder es va convertir en una arma política que genera divisió i violència.

Donald Trump ha convertit l'oposició a la immigració la bandera de la seva presidència i ha utilitzat el sentiment de l'Amèrica contrària a l'arribada d'estrangers com una eina per activar els seus partidaris i alimentar el seu moviment polític. Ara, l'equip de Frontline explica la història interna de com un grup d'actors polítics "improbable" va esdevenir la força impulsora darrera de les iniciatives més controvertides de Trump, com a part d'una estratègia que anomenarien "Tolerància Zero".

"Darrere la crisi actual a la frontera sud dels Estats Units s'amaguen anys de planificació per part de tres figures intransigents amb la immigració -Stephen Miller, Jeff Sessions y Steve Bannon- que van veure en Donald Trump una oportunitat única en la vida" diu el director del documental Michael Kirk. "El nostre document – afegeix Kirk – mostra com els esforços darrera l'escena política d'aquests tres personatges van ajudar Trump a assolir la presidència i transformar la política del país.

"Vaig dir: aquest és el nostre home", li diu Bannon als autors del documental referint-se al moment en què va veure clar que l'empresari Donald Trump -que en aquell moment especulava de manera juganera amb la seva candidatura a la presidència- posaria en pràctica les seves idees. "És un instrument molt imperfecte, però és un projectil que perfora armadures".

"Tolerància Zero" rastreja l'aliança Bannon-Sessions-Miller sobre immigració fins a un fatídic sopar el 2012. Els tres homes – el cap d'un controvertit lloc web dretà anomenat Breitbart, un senador d'Alabama i el seu jove ajudant – van compartir la creença que els Estats Units eren sota l'amenaça dels immigrants. Creien que un missatge fort contra la immigració podria impulsar un moviment populista i nacionalista. Així va ser: Donald Trump és avui president del país i amb moltes possibilitats de ser reelegit en el càrrec.

Dirigit per Michael Kirk

 

"El cop d'estat corporatiu"

L'any 1995, l'autor i assagista canadenc John Ralston Saul va afirmar que la societat actual ja no es basa en l'individu ni en la democràcia, tal com proclamen les veus dominants, sinó en el poder dels grups d'interès que han portat a terme un autèntic cop d'estat per imposar el corporativisme, un concepte creat i aplicat per Mussolini a Itàlia. La tesi de Raltson sembla confirmar-se cada cop amb més intensitat arreu del món.

El títol del nou documental de Fred Peabody (anteriorment responsable de "Tots els governs menteixen") anuncia pràcticament en què consisteix. A partir d'una conferència del filòsof canadenc John Raulston Saul, el 1995, descriu el control creixent de les nostres institucions democràtiques per part de les empreses que busquen únicament els seus propis interessos. Saül assegurava que el fenomen avançava a "càmera lenta", però, com il·lustra "El cop d'estat corporatiu", la influència política decisiva de les grans corporacions ha augmentat ràpidament en l'època de Trump.

Una democràcia ha de protegir els seus ciutadans, especialment els més vulnerables, però als Estats Units –argumenta el documental– això cada vegada és més difícil.

"El cop d'estat corporatiu" barreja la visió de filòsofs, escriptors i periodistes amb les experiències dels ciutadans del cinturó industrial del mig oest dels Estats Units. Allà, la siderúrgia era pròspera, però les últimes dècades ha estat víctima de tancaments i subcontractacions que han deixat les zones urbanes desolades i desesperades. Aquí és on Donald Trump troba alguns dels seus més fervents partidaris, ja que no es considera que forma part de l'odiat "establishment" de Washington.

El periodista Chris Hedges defensa que la crisi ha estat molt anterior a l'elecció de Donald Trump. Igual que la seva font d'inspiració -el filòsof canadenc John Ralston Saul-, Hedges considera Trump com el símptoma de la malaltia. Fa dècades, la democràcia dels Estats Units va començar a vendre la seva ànima a les grans corporacions. Els grups de pressió i el corporativisme van prendre el control a Washington i han anat minant gradualment la voluntat de la gent.

L'escriptora i periodista Naomi Klein ha descrit recentment l'administració de Trump com un "cop d'estat empresarial". Hedges i Ralston Saul defensen que el veritable cop d'estat es va produir molt abans.

Dirigit per Fred Peabody

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 6 de març del 2020

Anar al contingut