"Sense ficció" estrena "Mossos, llums i ombres"

Demà dimarts, 4 de febrer, a les 21.55, dins del "Sense ficció", TV3 estrena "Mossos, llums i ombres", una producció de TV3 amb la col·laboració d'Incís Films, que analitza la història més recent dels Mossos d'Esquadra. Un cos que, amb tots els esdeveniments polítics recents i el judici al major Josep Lluís Trapero i a l'antiga cúpula dels Mossos ja en marxa, no ha deixat d'estar al punt de mira.

El 17 d'agost del 2017, un atac terrorista a la Rambla de Barcelona va obrir tots els telenotícies. L'atemptat, d'arrel islamista, va ser gestionat amb una rapidesa inusitada i exemplar pels Mossos d'Esquadra, que fins llavors no s'havien enfrontat mai directament a un atemptat d'aquest caire. El món va quedar sorprès per la professionalitat i eficàcia del cos i la població catalana va tenir-hi un idil·li que continuaria fins a l'1 d'octubre.

Després de la sentència del procés, ara tot just fa 3 mesos, es van produir grans manifestacions a Catalunya i durs enfrontaments entre els Mossos i els manifestants independentistes. La policia els va reprimir amb una duresa mai vista fins al moment.

"Mossos: llums i ombres" és una radiografia de la història recent dels Mossos d'Esquadra, tenint en compte els esdeveniments polítics, socials i, també, policials més rellevants des que el cos es va establir com a policia de Catalunya amb l'arribada de la democràcia a Espanya.

El punt de partida se situa el 1983, quan el govern de la Generalitat va plantejar a l'Estat la necessitat de tenir una policia catalana pròpia. Es fa referència als acords dels anys noranta, que van permetre convertir els Mossos en una policia integral, i a la culminació del seu desplegament al conjunt del territori el 2008.

Un dels punts clau del documental és el debat constant al voltant de quin model policial ha de tenir una societat democràtica i moderna com la catalana. "Mossos: llums i ombres" reflexiona també sobre què han suposat per al cos fets més recents com els atemptats del 17 d'agost; les grans manifestacions esdevingudes entre el 2008 i el 2012; el cas d'Ester Quintana i la consegüent prohibició de les bales de goma; el referèndum de l'1 d'octubre; el paper del major Josep Lluís Trapero o la resposta policial als aldarulls després que es fes pública la sentència del procés el passat mes d'octubre.

El documental es nodreix d'imatges d'arxiu de TV3 sobre la història d'aquest cos policial que acaba de fer 300 anys i, també, del testimoni de protagonistes polítics, responsables del cos i experts en la matèria. El fil conductor de la narració el marca la cronologia dels fets i l'explicació del dia a dia de la policia catalana en les seves àrees més destacades, com són la Investigació Criminal, la Lluita Antiterrorista, la Brigada Mòbil o el patrullatge urbà.

"Mossos: llums i ombres" és una producció de TV3 amb la col·laboració d'Incís Films.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio
Anar al contingut