Jaume Vilalta, director i presentador de "Quèquicom".
Jaume Vilalta, director i presentador de "Quèquicom".
Demà a les 22.10

"Quèquicom" estrena el reportatge "Lògica matemàtica"

Demà, dimecres 15 de gener, a les 22.10 al 33, "Quèquicom" estrena "Lògica matemàtica", que explica els reptes mentals més divertits i útils d'aquesta disciplina. Des d'aprendre a regatejar fins a mesurar l'alçada d'un arbre amb un bastó curt, passant per l'efecte papallona o pel pluviòmetre domèstic.

Pensar pot salvar una vida. De jove, Jaume Vilalta, el director de "Quèquicom", es va perdre en una expedició a l'Himàlaia. En entrar en un petit regne li va sortir al pas un soldat que el va portar davant del rei. "has gosat entrar al meu regne –li va dir– i per això mereixes morir, però com que has estat capaç d'arribar fins aquí, et donaré una oportunitat", li va dir.

El rei el va dur fins a les portes d'una torre. I el fa ver triar entre dues portes: "Una du directament al patíbul i l'altra, a la salvació." El rei va posar un guardià davant de cada porta. "Un d'aquests guardians sempre diu la veritat i l'altre sempre menteix. Et deixaré fer una sola pregunta i només a un dels dos soldats."

Podia jugar-se la vida a cara o creu, o bé plantejar-se la situació, amb serenitat, com un problema matemàtic... però va sobreviure gràcies al seu coneixement dels operadors lògics.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.15.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom

@quequicom33

Anar al contingut