Dijous, a les 23.30

Pablo Carbonell i la situació laboral actual, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. El futur del treball, la mecànica quàntica a la ficció i el músic, còmic i polifacètic Pablo Carbonell, protagonistes d'un nou capítol marcià.

Cada primer de maig a la Terra se celebra el Dia Internacional dels Treballadors, una jornada que es durà a terme la setmana que ve i que interessa els marcians, perquè s'han adonat que els humans dediquen moltíssimes hores a aquesta activitat. Jofre Font es fixa en la situació laboral actual, que està molt marcada per un concepte, precarietat. Ho fa amb el dramaturg Joan Yago, membre de la companyia La Calòrica, que porta a la Sala Beckett de Barcelona la seva nova obra, "Els ocells". Ell també és l'autor de la sèrie de televisió d'IB3 "Mai neva a ciutat", amb una protagonista atrapada en la inestabilitat de la feina. També parla amb la il·lustradora Atxe, que acaba de publicar un assaig il·lustrat, en format de còmic, titulat "Capitalismo. ¿Por qué?", en què denuncia el sistema que complica cada vegada més la vida dels treballadors. I, alhora, el reportatge explora el futur laboral dels terrícoles davant de la robotització i automatització de la feina, amb dos especialistes de l'era del posttreball, el professors canadenc Nick Srnicek i Helen Hester.

Mons paral·lels, altres dimensions, retrobament amb un mateix en un altre temps i un altre espai... A la pantalla ja s'ha vist gairebé de tot i gairebé tot té el seu fonament científic. Se'n diu mecànica quàntica i, darrerament, els creadors de ficció s'hi estan aficionant per crear noves històries i fer caminar els seus personatges per llocs insospitats. La nissaga de "Vengadores", que estrena als cinemes un nou lliurament aquesta setmana ("Vengadores: Endgame"), n'és un exemple clar. Aprofitant l'ocasió, faran una classe de quàntica per a no iniciats amb Spiros Michalakis, físic quàntic i assessor científic de Marvel, i amb Sergi Belbel i Roc Esquius, creador i coguionista respectivament de "Si no t'hagués conegut", la sèrie de TV3 que va néixer d'un text teatral de Belbel, que es podrà veure a l'Auditori de Castelldefels el 17 de maig.

Aquesta setmana, una marciana està molt feliç de retrobar-se amb Pablo Carbonell, el parent que ha aconseguit infiltrar-se a la Terra amb èxit sense ser descobert. Per això l'interroga, per saber com s'ho ha fet, com ha aconseguit sobreviure en el món de la música amb Toreros Muertos i, fins i tot, escriure una novel·la com "Pepita".

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el concert dels 20 anys Mishima, al Festival Strenes, a  Girona; espectacles de la companyia de teatre inclusiu Pot Teatre: "Tot esperant Godot, el musical" al teatre Tantarantana i "Els músics de Bremen in concert" al Teatre Condal. Barcelona; Laberint striptease, a La Seca–Espai Brossa de Barcelona i l'exposició Gabriel Cualladó "Cualladó essencial", a la Pedrera, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut