Aleksei Navalni
Dilluns, a les 22.40

"Navalni", sé qui em volia matar, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Com va descobrir Aleksei Navalni qui i com el van enverinar? Dilluns, 18 de març, a les 22.40, al 33, "60 minuts" recupera "Navalni" que segueix el principal opositor rus, en temps real i a ritme de thriller, en la seva recerca per arribar a desemmascarar els autors del seu enverinament amb l'ajuda d'un portal d'investigació digital. Un documental que pren una altra dimensió després de la seva mort.

"Enverinat? No m'ho puc creure... Putin no pot ser tan estúpid... Si vols matar algú, dispara-li un tret." Aquesta va ser la reacció del líder opositor rus Aleksei Navalni quan va saber que la causa de la malaltia sobtada que el va deixar en coma l'havia provocat un agent químic rus.

L'agost del 2020, l'avió en què viatjava Navalni de Sibèria a Moscou va haver de fer un aterratge d'emergència a Omsk a causa del seu malestar creixent. 

La seva dona i els seus col·laboradors, convençuts que Navalni havia estat enverinat i aterrits pel que li podia passar en un hospital siberià, van córrer cap a Omsk i van lluitar per evacuar-lo a Alemanya. Allà, les autoritats alemanyes van confirmar que Navalni havia rebut dosis de l'agent nerviós de l'època soviètica Novitxok.

Però, com es va enverinar Navalni? I qui? Aquestes preguntes són el nucli del documental, que mostra com el periodista d'investigació Christo Grozev, de Bellingcat, un portal d'investigació digital, aconsegueix saber la identitat dels  agents russos i els químics involucrats en l'enverinament del crític més ferotge de Vladímir Putin: "Vam trobar una màquina d'assassinar local a escala industrial. Em vaig quedar sorprès", recorda Grozev.

"Hola, soc Navalni. Ja sé qui em volia matar. Sé on viuen i on treballen. I tinc les seves fotos." Això els dirà l'opositor rus als mitjans de comunicació internacionals als quals proposa que publiquin el resultat de la seva investigació. El desembre del 2020, la notícia salta als titulars de ràdios, diaris i televisions, i a les xarxes socials que tant fa servir Navalni.

Rodat en temps real en una petita ciutat alemanya mentre Navalni es recupera i es desenvolupa la investigació de l'assassinat, "Navalny", del director Daniel Roher, també és un estudi de l'home, un retrat d'un líder amb un passat que el vincula a la ultradreta que té la  intenció de reformar-se i que no es deixarà intimidar per res, inclòs el seu mateix enverinament: "No tinc por. Si em maten, el meu missatge és que ningú es rendeixi, voldrà dir que som molt forts".

Els autors del documental acompanyen Aleksei Navalni quan, un cop recuperat, torna a Rússia el 17 de gener del 2021 i és detingut a l'aeroport.

Fitxa tècnica:

Direcció: Daniel Roher
Producció Executiva: Amy Entelis, Courtney Sexton i Maria Pevchikh
Producció: Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller i Shane Boris
Muntatge: Langdon Page i Maya Daisy Hawke
Música: Marius De Vries i Matt Robertson
Fotografia: Felix Angermaier, Nikita Pavlov i Niki Waltl

"Navalni" és una producció de RaeFilm Studios, Fishbowl Films, Cottage M i CNN Films.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut