La plataforma TV3alacarta estrena la col·lecció "La visió Espinàs"

Coincidint amb la mort de l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, es recupera a TV3alacarta un recull dels treballs per a televisió més significatius de la seva carrera. Els seus programes d'entrevistes van estar marcats per un estil personal que va compartir amb alguns dels noms més representatius de la cultura i societat catalana des de mitjans dels anys 80.

El primer programa que Josep Maria Espinàs va dirigir i presentar a TV3 va ser "Identitats" (1984-88), espai amb entrevistes en profunditat a personatges reconeguts del món artístic, científic o cultural. Al llarg de 95 capítols, s'hi van poder veure referents significatius de diverses disciplines artístiques, com els escriptors Montserrat Roig, Salvador Espriu, Pere Calders o Tísner, l'actor Joan Capri, el pintor i escultor Antoni Tàpies, el fotògraf Francesc Català-Roca, el músic Tete Montoliu o l'arquitecte Oriol Bohigas. 

Més tard, va posar-se al capdavant de "Senyals" (1989-1991), programa de converses al voltant d'un tema o lloc d'interès dins de la geografia catalana. El projecte va estrenar-se el 1989 amb el conjunt arqueològic de Tàrraco i va tancar 80 capítols més tard amb un monogràfic dedicat a la muntanya de Montjuïc de Barcelona i el tot just inaugurat Palau Sant Jordi d'Arata Isozaki. 

El tercer gran programa d'entrevistes d'Espinàs va ser el "Personal i intransferible" (1991-1994), centrat en particulars converses amb convidats desconeguts per al gran públic, representants d'oficis diversos, que podien anar del pastor del poble de Toralla, al Pallars Jussà, a l'enterramorts de Berga. 

A banda dels seus tres programes més emblemàtics, també es pot veure ara el documental "Espinàs, l'ofici de conversar" (2018), on el mateix autor analitza, junt amb la periodista Peté Soler, la seva etapa al capdavant dels tres espais de TV3 i el seu estil com a entrevistador. 

El recull que presenta TV3alacarta es completa amb el capítol del programa "No me la puc treure del cap" (2010) dedicat a la creació de l'himne del Barça, del qual Espinàs va ser coautor de la lletra, i l'episodi de l'espai "En clau de vi" (2007) on l'escriptor mostra la seva passió per la cultura del vi i explica les seves rutes a través de paisatges vinícoles que van inspirar alguns dels seus textos. 

Finalment, la col·lecció incorpora el deliciós exercici de creativitat que va ser el capítol de "L'illa del tresor" (1997) protagonitzat per Espinàs, on se'l defineix com "un caminador que inventa camins, el savi que s'estima més fer les coses que no sap però sempre acaba ballant amb la més bonica del ball". 

Títols de la col·lecció: 

 1. "Identitats"  

Any: 1984-88 

Número de capítols: 95 

tv3.cat/identitats 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

2. "Senyals"  

Any: 1989-91 

Número de capítols: 81 

tv3.cat/senyals 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

3. "Personal i intransferible"  

Any: 1991-94 

Número de capítols: 107 

tv3.cat/personal-i-intransferible 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

4. "Espinàs, l'ofici de conversar

Any: 2018 

Direcció: Josep Mulet i Peté Soler 

www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/espinaslofici-de-conversar/video/5806597 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

5. "No me la puc treure del cap" (capítol 3) 

Any: 2010 

Direcció: Xavi Garcia 

www.ccma.cat/tv3/alacarta/treure-del-cap-1/el-cant-del-barca/video/3185510/ 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

6. "En clau de vi" (capítol 12) 

Any: 2007 

Direcció: Marcel Gorgori 

www.ccma.cat/tv3/alacarta/en-clau-de-vi/convidat-josep-maria-espinas/video/4337490/ 

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

7. "L'illa del tresor" (capítol 34) 

Any: 1997 

Direcció: Joan Barril, Joan Ollé i Gerard Hausmann 

www.ccma.cat/tv3/alacarta/lilla-del-tresor/josep-maria-espinas/video/5878327/  

Disponible al catàleg permanent de TV3alacarta 

tv3.cat/3alacarta

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut