Dilluns, a les 22.05

La mort de Sonia, el primer crim transfòbic a Catalunya, a "Crims"

Dilluns, a les 22.05, TV3 estrena un nou capítol de "Crims", la sèrie true crime creada amb la col·laboració de Goroka i True Crime Factory, amb Carles Porta al capdavant.

Mentre Barcelona es posa a punt per als Jocs Olímpics, l'any 1992, es produeix una agressió que acaba amb la mort d'una dona transsexual que quedarà registrat com el primer crim transfòbic a Catalunya.

La nit del 6 d'octubre del 1991, al Parc de la Ciutadella de Barcelona hi ha una terrible agressió que acaba amb la mort d'una dona transsexual, Sonia Rescalvo, i una altra de greument ferida, Doris Romero. Els fets passaven mentre Barcelona es posava a punt per als Jocs Olímpics del 1992, en un context on les dones transsexuals estaven marginades i en què sovint l'única manera de subsistir que trobaven era la prostitució. 

Aquest crim va suposar un punt d'inflexió en la història criminal d'aquest país: la mort de la Sonia està avui dia registrada com el primer crim trànsfobic a Catalunya. 

I després es recupera el cas de "La flor" 

El 8 de març de l'any 2000, en Josep, un home de 80 anys, torna a casa seva a Montgat després d'haver passat la jornada en un centre per a gent gran. Com cada dia, truca a la porta esperant que l'obri l'home que el cuida i que viu amb ell. Però ningú respon. Finalment, truquen a la policia de Montgat per tal que obri la porta i el que troben dins de casa és un escenari més propi d'un malson. Viterbo, l'home que té cura de l'avi, està mort estès a terra, completament nu. Té el cos ple de ganivetades, una flor a l'orella i a les parets de l'habitació hi ha unes pintades escrites amb sang de la víctima que diuen "Hitler tenia razón".  

La Guàrdia Civil començarà una investigació plena d'ombres que els durà a un carreró sense sortida. No se sabrà què va passar aquella tarda al pis de Montgat fins que, molts anys més tard, una jutgessa d'instrucció de Badalona reobre el cas i el trasllada a Mossos d'Esquadra. Gairebé 20 anys després, i amb el cas a punt de prescriure, podran saber qui va ser l'assassí d'en Viterbo? 

La nova temporada 

Aquesta nova entrega de la sèrie consta de 8 capítols, amb 7 casos, com el de la noia de Portbou, el de la iaia Anita (amb doble capítol) o el cas de Sonia Rescalvo, la noia trans que va morir en rebre una brutal pallissa al parc de la Ciutadella, a Barcelona. Era l'any 1991 i es va considerar el primer crim transfòbic i un punt d'inflexió en la història criminal d'aquest país. 

El retorn de la sèrie "Crims" respon a l'excel·lent acollida del públic en totes les seves edicions. Les anteriors temporades van assolir un considerable èxit d'audiència i una mitjana de mig milió d'espectadors per capítol. 

"Crims" és una sèrie de true crime, dirigida pel periodista Carles Porta, que tracta casos reals que han passat a Catalunya.En anteriors temporades s'han explicat amb tota mena de detalls casos de molta actualitat, com el crim de la Guàrdia Urbana, i de molta repercussió social, com l'assassinat de la bibliotecària Helena Jubany, o el primer capítol emès, el dels cèlebres assassins Brito i Picatoste. 

A "Crims" no hi ha "experts" parlant de la seva feina, hi ha "protagonistes" -directes o indirectes- de cada història, que relaten la seva participació en els fets, bé perquè els van viure o bé perquè els van investigar.  

"Crims" neix del programa homònim de Catalunya Ràdio que explica crims reals a Catalunya de manera novel·lada. La sèrie està produïda per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en col·laboració amb Goroka i True Crime Factory 

Anar al contingut