"La batalla per les xarxes"
Imatge del documental "La batalla per les xarxes"

"La batalla per les xarxes", coproduït per TV3, guanya el Premi MemoriJove al Memorimage

El documental de David Fontseca, que aborda el poder de les xarxes socials en la societat actual, ha guanyat el Premi MemoriJove al Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus. "La batalla per les xarxes" és una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3.

La coproducció de TV3 "La batalla per les xarxes" ha estat guardonada amb el Premi MemoriJove en la quinzena edició de Memorimage gràcies als vots dels alumnes dels instituts  que es van inscriure en la secció dedicada al públic adolescent MemoriJove.

El documental es va estrenar a "Sense ficció" el 19 de novembre del 2019. Va ser el cinquè programa més vist del dia, amb 339.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,8.

Sinopsi "La batalla per les xarxes"

Les primaveres àrabs, les protestes a l'Iran o el referèndum celebrat a Catalunya l'1 d'octubre de l'any 2017 són clars exemples del poder de les xarxes socials en la societat actual. Durant aquestes mobilitzacions, milers d'imatges i vídeos de les actuacions policials, gravats pels ciutadans, es van convertir en virals a les plataformes socials.

Alhora, una gran quantitat de desinformació també va començar a circular per internet. Qui ho fa i per què crea informacions falses? Aquest tipus de desinformació col·labora en la desacreditació de la mobilització social?

És difícil distingir entre contingut real o fals quan els usuaris comparteixen informació sense verificar-ne ni l'origen ni la font. A més, polítics de tot el món aprofiten i utilitzen les "fake news" per desacreditar els mitjans de comunicació i confondre, d'aquesta manera, la societat civil.

A "Battle of Social Networks" també es mostra la fragilitat d'alguns governs que veuen com estan perdent el control sobre la informació i sobre la ciutadania, i comencen a buscar mesures restrictives per aturar aquestes mobilitzacions organitzades a través d'Internet. Ara mateix, a països com la Xina o l'Iran hi ha persones empresonades per la difusió de contingut a les xarxes socials. Però també a l'estat espanyol o als Estats Units hi ha usuaris denunciats per les seves publicacions a les xarxes.

Fitxa tècnica
Direcció: David Fontseca
Guió: Cris Castilla i Marc Comas
Productor: David Fontseca
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Director fotografia: David Fontseca
Muntatge: Pepit Rodríguez
Música: Joan Borràs i Ferran Casas
Lingüista: Jordi Mir
Grafisme: Gerard Señé
Veu en off: Jacob Valltramunt
2019

Una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Vic.

Festivals
CineFern, Online Film Festival, 2020
AAB Film Festival, Índia, 2020
Astra Film Festival, Romania, 2020
Festival Internazionale Segni della Notte, Urbino, Itàlia, 2019

Premis
Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2020

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut