Dilluns, a les 23.45

Evasió o present a la tornada de "Quan arribin els marcians", ara els dilluns

Dilluns, a les 23.45, TV3 emetrà el primer capítol de la nova temporada de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'actualitat està monopolitzada per la duresa de la pandèmia de la Covid-19. I es mira de fugir-ne o se'n vol saber més? Quines històries voldran que els expliquin, les persones, a partir d'ara?

A causa de la pandèmia, la realitat actual és molt dura. Davant d'això, com a lectors, espectadors o públic en general es tenen dues opcions: buscar títols que facin evadir o bé que facin pensar en el present que s'està vivint. Ara mateix, moltes autores i autors es debaten entre si incloure, o no, el virus en les seves ficcions. Són dues posicions antagòniques que s'han representat amb un cara a cara entre dos editors de llarga trajectòria: Ester Pujol, directora editorial d'Univers, i Miquel Adam, editor d'Amsterdam i d'Ara Llibres. D'altra banda, també, es parlarà amb la directora, guionista i actriu Elena Martín, una de les creadores que va assumir el repte d'elaborar un curtmetratge que recollís l'experiència del confinament mentre l'estava vivint. És un dels capítols inclosos en la sèrie "En casa", d'HBO. I, finalment, Gerard Cassadó, de Filmin, explicarà quin ha estat el consum dels subscriptors de la seva plataforma en què, per exemple, ha tingut molt d'èxit "El col·lapse", una sèrie amb una caiguda del sistema amb molts paral·lelismes amb les circumstàncies actuals.

La pandèmia ha envaït les vides de tothom, però volen també que els acompanyi al cinema i al teatre? La fotògrafa Clàudia Serrahima diu que està sobresaturada d'informació i que prefereix que li facin volar la imaginació; a la botiguera Esther Sánchez li interessa el teatre que la confronta amb els aspectes incòmodes del present; i Dani Resines i Anna Salvatella, que recomanen pel·lícules per veure en família al compte d'Instagram "Viernes, pizza, peli", creuen que la ficció més entretinguda pot ser un bon recurs per parlar d'aspectes de la pandèmia amb els petits de la casa. 

Amb això del coronavirus, els marcians s'han quedat a la Terra confinats i no poden enlairar la nau. Però la seva curiositat pels humans no decau i es colen a casa de la gent per preguntar qui són, què fan i com viuen. No ho poden evitar, són tafaners per naturalesa marciana. Ara s'acaben d'infiltrar a casa de Natza Farré, que els explica el que li agrada dels contes i de les seves protagonistes a propòsit de la publicació del seu primer llibre infantil, "Que no t'expliquin contes", en què desmunta els estereotips que han conformat les protagonistes més famoses de les històries clàssiques: la Ventafocs, la rateta que escombrava l'escaleta, la Caputxeta… El llibre l'ha il·lustrat Gala Pont i les històries se les ha inventat Natza Farré, que, per cert, al llibre assegura que les bruixes no existeixen.

El Mercat de Música Viva de Vic és una de les grans cites musicals de l'inici de temporada que ha hagut d'empescar-se alternatives per seguir mantenint el cartell d'obert. Roger Roca fa una selecció dels concerts més destacats d'aquesta 32a edició. 

La pandèmia també ha trastocat els plans de la 38a Setmana del Llibre en Català. Canvia d'ubicació, s'instal·la al Moll de la Fusta de Barcelona, i autors que hi participen, com Sebastià Perelló, Pep Coll, Júlia Francino i Roger Peláez, repassen les novetats que hi presenten.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut