Es presenta la segona temporada de "Katalonski": "Ens agrada que la gent s'enamori del català, de la nostra cultura i que facin d'ambaixadors"

Aquest matí s'ha presentat al Palau Marc de Barcelona, seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la segona temporada de "Katalonski", el programa que presenta el músic islandès Halldor Mar i que s'estrenarà el diumenge 6 d'octubre, a les 22.40

El programa és una producció de TV3 amb la col·laboració de Broadcaster Audiovisual Services i La Lupa Produccions, i amb el suport i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, l'Institut Ramon Llull i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

En aquesta segona temporada de "Katalonski", el músic Halldor Mar torna a viatjar pel món, amb la seva simpatia i la seva guitarra, per trobar-se amb gent que no és catalana, però que ha après el català i, aquesta decisió, els ha canviat la vida. Però, en aquesta ocasió, l'últim capítol de la temporada serà molt especial, ja que diferents famílies catalanes acolliran uns dies un "katalonski" a casa seva i es mostrarà com ha anat l'experiència.

A l'acte de presentació han assistit Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Duran, director general d'Anàlisi i Planificació Estratègica de l'Acció Exterior; Valentí Roda, productor executiu de "Katalonski"; Oriol Gispert, director del programa, i Halldor Mar, presentador de "Katalonski". També hi han estat Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística; Ariadna Puiggené, directora de l'àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull; Miquel Garcia, cap de Nous Formats de TV3; Chloe Phillips, protagonista d'un dels capítols de la primera edició de "Katalonski", així com diverses persones d'arreu del món que han après a parlar català i que han explicat les motivacions.

La presentació ha començat amb la interpretació de Halldor Mar del tema musical amb el que comença el programa. I ha destacat la frase "hi ha gent que no coneixem encara, que estudia català i ara són amics".

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, ha començat donant la benvinguda i ha destacat que "tots tenim al nostre cap què és "Katalonski", gràcies a la bona primera temporada que va fer. Que hi hagi una segona temporada demostra la bona rebuda que va tenir. Nosaltres apostem per la continuació durant moltes temporades perquè n'estem molt contents. A més, hi ha més de 12.000 Katalonskis pel món i això dona per fer molts més programes".

El següent torn de paraula ha estat per a Oriol Duran, qui ha explicat que "des d'Exteriors tenim clar que aquest programa és molt important. Ens agrada que la gent s'enamori del català, de la nostra cultura, que facin d'ambaixadors. Ells coneixen el país i l'expliquen i això ens fa molt feliços. I a més es pot veure per TV3 cada diumenge, el que fa que sigui un motiu d'alegria. Els vull donar les gràcies als Katalonskis i desitjar molt èxit al programa".

Vicent Sanchis, director de TV3, ha començat amb la frase "hem fet de la necessitat una virtut. Hem buscat companys, com la conselleria i les productores per poder tirar endavant un bon programa. Unint-nos hem posat en comú les nostres sensibilitats i maneres de treballar". Ha destacat que ""Katalonski" és un programa que funciona molt bé i que a la gent li agrada. A les televisions hi ha productores magnífics d'entreteniment però també d'altres que no ho són però tenen grans audiències, i nosaltres com a televisió pública hem d'entretenir per formar i no per deformar".

El cap de Nous Formats de TV3, Miquel Garcia, ha mostrat la seva alegria per tenir "un producte d'aquest tipus, digne, responsable i entretingut. Val la pena perquè als katalonskis els agrada el nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura".

Valentí Roda, el productor executiu del programa, ha destacat que "estem intentant  construir el relat d'un univers amb gent que ha decidit aprendre català i la nostra cultura i no pensàvem que n'existissin tants. Coneixem gent, històries i això fa que cada vegada creixi l'emoció." També ha parlat del capítol 13 de la temporada "un capítol molt especial on han passat coses difícils d'explicar, però que veurem amb els Katalonskis que han estat acollits per famílies catalanes, que després no volien marxar ni que marxessin. Eren tots persones de cultures diferents però units per la llengua. I s'ha vist que tenim més coses en comú del que imaginem". Ha acabat dient "amb el Halldor hem començat un viatge que encara no ha acabat".

El director del programa, Oriol Gispert, ha dit que "ens fa molta il·lusió haver tingut una idea que funciona tan bé. Vull agrair a tothom que ens ha ajudat i m'agradaria destacar que per a nosaltres hi ha tres tipus de llengua, la materna, la de la feina i la del cor. Aquest any hem descobert que acollir pot ser un altre filó". I d'aquesta segona temporada ha avançat que "coneixereu molt millor el Halldor, i també històries que emocionen i sorprenen. Cada programa és una aventura nova".

Halldor Mar ha expressat que "aquest any tinc més confiança i experiència i tothom m'ha dit que soc més jo. A més, el primer capítol és molt especial per a mi, perquè torno a casa, a Islàndia. I vull agrair la confiança que han posat en mi".

En aquest punt de la roda de premsa han començat a parlar els Katalonskis. En primer lloc Chloe Phillips, protagonista a la primera temporada del programa, que ara viu a Catalunya. "Jo vaig estar a Vilanova i la Geltrú als 16 anys amb una família i vaig aprendre català. Després vaig tornar als Estats Units a fer la carrera, i per casualitat estava en un festa de Sant Jordi on van venir a gravar els del programa i així va ser com vaig aparèixer en un capítol. Això va ser un senyal i vaig acabar tornant a Catalunya, vaig veure novament la meva família catalana i visc aquí. Era un dels meus somnis, perquè em vaig enamorar d'aquest petit país, i estic superagraïda".

Anastasia Minervina és russa i ha explicat que "quan vaig arribar aquí vaig decidir aprendre català. Tenia ganes de conèixer la cultura i l'idioma n'és una part important i és una visió més del món".

Stefania Georgescu és de Romania. "Per a mi significa moltes coses parlar català, la integració, la família (estic casada amb un català), el territori, quan viatjo per poblets m'agrada parlar amb tothom, i perquè vull escriure contes per a nens en català. M'agrada molt que el romanès i el català s'assemblen molt, de fet més de 8.000 paraules són iguals. Qui decideixi viure a Catalunya ha d'aprendre aquesta llengua que és fantàstica i així les neurones estan vives".

Marta Chmielewska ha arribat de Polònia, i és una de les protagonista d'un dels capítols de la segona temporada. "Fa un mes que visc aquí i soc becària a l'Institut Ramon Llull. Els meus familiars estaven sorpresos que volgués aprendre català, a vegades no ho entenen, però han vist que no hi ha res a fer, i que continuaré aprenent català, la llengua més bonica de les que conec." I dels seus amics ha dit que "ho troben original i inspirador, se'ls contagia l'amor que sento per Catalunya".

Tomas Alexander Nihlen és suec i fa molt poquet que està aprenent català. "Jo li aconsello a qui arribi aquí que comenci avui mateix a aprendre'n, no pots trobar un dia millor. És la immersió total, fas nous amics i millora la teva vida aquí. A més, així podré participar en una nova temporada de "Katalonski"".

I la xinesa Xiaojuan Shi ha explicat que "sempre se sorprenen quan els parlo en català, i després la gent es posa molt contenta, sobretot els veïns i es posen a parlar amb mi".

La presentació ha finalitzat amb una actuació musical de Halldor Mar i Chloe Phillips.

tv3.cat

Anar al contingut