DIUMENGE, A LES 22.45

Enganyar la mort: camí a la immortalitat?, a "No pot ser!"

Diumenge 16 de juny, a les 22.45, a TV3, Jordi Basté explora a "No pot ser!" els camins per enganyar la mort i si és ètic voler ser immortal. La fita de la immortalitat és realment plantejable? Ja ha nascut el primer ser humà que viurà 150 anys? Enganyar la mort passa per integrar-se amb un ordinador? Podrem pujar la nostra consciència al núvol? Què hi ha darrere la idea de congelar-nos perquè algun dia ens "ressuscitin"?

Jordi Basté explora com combat l'espècie humana el camí a la mort recolzant-se en la ciència i la tecnologia. La primera parada del viatge és a Madrid, per conèixer el projecte de María Blasco, la directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO). El seu treball amb telòmers per allargar la vida dels ratolins ha donat la volta al món i obre una via sòlida per allargar notablement la vida humana.

La via biològica de Blasco és una de les maneres de buscar la immortalitat, segons sentirem explicar al futuròleg i físic Ian Pearson. L'altra via és el transhumanisme, que ens porta a combinar el nostre cos amb tecnologia per allargar -i potser perpetuar- la vida. Podrem pujar la nostra consciència al núvol?

Es parlarà amb Josep Maria Mainat, que fa un ús intensiu de la tecnologia i els diversos gadgets mèdics per mesurar-se el cos al milímetre i tenir controlada la salut. És el primer pas, ens diu, per allargar la vida i no deixar pas mai de somriure. Si els gadgets de Mainat ja provocaran la sorpresa de Basté, el nord-americà Chris Dancy encara va més enllà: és l'home més connectat del planeta.

La darrera parada del viatge els portarà a València, on s'instal·larà la primera empresa espanyola de criopreservació, CECRYON. El seu responsable, Albert Estrada, ens explicarà que pel mòdic preu de 200.000€, hi ha persones que decideixen congelar-se en morir perquè se les desperti en el futur. Si es pot, és clar.

El dotzè "No pot ser!" de la temporada comptarà amb altres veus, com la del gerontòleg i director del SENS Research Foundation Aubrey de Grey, que explicarà el seu punt de vista sobre la necessitat d'allargar la vida i la salut tant com es pugui. Ara bé… és ètic fer-ho? La foctora en filosofia Begoña Román posarà l'espectador davant el mirall de l'ètica per discernir si la cerca de la immortalitat és un anhel legítim o una mostra més d'egoisme d'una societat que evita deixar prou espai a les noves generacions.

tv3.cat/nopotser

facebook.com/nopotsertv3

twitter.com/nopotsertv3

instagram.com/nopotsertv3

telegram.com/nopotser

 

Anar al contingut