Els internats de la por
Els internats de la por

"Els internats de la por" i "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez", nominades als Prix Europa

La producció de TV3 "Els internats de la por" i "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez", amb la participació de la cadena, han estat nominades als Prix Europa 2015. Totes dues competeixen en la categoria d'actualitat al millor programa de televisió europeu d'investigació.

D'entre les 664 produccions de televisió, ràdio i internet de 36 països que s'han presentat als premis del The European Broadcasting Festival, que es farà a Berlín del 17 al 24 octubre, el certamen ha anunciat les 212 produccions nominades als guardons, després d'un procés de dos mesos per seleccionar les obres.

La producció de Televisió de Catalunya "Els internats de la por", dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, denuncia els abusos i el tracte denigrant que patien els infants interns en establiments religiosos o de l'Estat durant el franquisme i ben entrada la democràcia.

"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" narra la indefensió que produeix l'aplicació abusiva de l'Ordre Europea de Detenció, centrant-se en el cas d'Óscar Sánchez, que va passar vint mesos empresonat a Itàlia a causa d'un robatori d'identitat. Aquesta producció de Media 3.14 en coproducció amb TV3 i TVE està dirigida per Michele Catanzaro i Marc Parramon.

 

"Els internats de la por"

Fins ben entrada la democràcia, milers de nens i nenes continuaven tancats en internats. Col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social es van convertir en una mena de presó per a aquests infants. Allà van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses. El documental destapa aquest passat ocult i silenciat. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

El règim franquista va invertir pocs recursos en assistència però va explotar la beneficència amb finalitat propagandística donant la imatge d'una atenció exquisida a aquests nens. Però la realitat era ben diferent. Les criatures rebien caritat a canvi d'adoctrinament i sovint van ser víctimes d'uns maltractaments que excedien el que es pogués considerar normal per als càstigs de l'època.

Els maltractaments no eren, per sort, una pràctica generalitzada però sí massa freqüent. Tampoc no tenien lloc exclusivament en centres religiosos, ja que moltes víctimes van patir els abusos en centres dependents de l'Estat. A les tensions morals i la hipocresia de l'època, s'hi afegia la impunitat d'abusar d'unes criatures que difícilment podien denunciar res.

La majoria dels protagonistes del documental no confien en la justícia espanyola i per això s'han afegit a la querella argentina contra els crims del franquisme que ha obert a Buenos Aires la jutge María Servini de Cubria. Mentrestant, han confiat el seu relat al programa "Sense ficció", en unes entrevistes que per a molts han estat la reparació que els neguen les institucions.

"Els internats de la por" és un documental de producció pròpia del programa de TV3 "Sense ficció", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis. La seva estrena, el 28 d'abril passat, va ser tot un èxit d'audiència. Amb 635.000 telespectadors i una quota de pantalla del 19,1%, va ser el programa de televisió més vist aquell dia i el més seguit de la temporada del "Sense ficció". El reportatge també va tenir una gran repercussió a les xarxes i va entrar a la llista dels cinc programes amb més audiència social a Espanya. L'etiqueta #InternatsPorTV3 va ser "trending topic" a Espanya durant tota l'emissió.

Posteriorment, el 16 de juny, es va projectar al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. L'acte va comptar amb la presència dels seus directors, del jutge Baltasar Garzón i de l'escriptora Almudena Grandes. Actualment, amb gairebé 40.000 reproduccions, és el documental de la temporada 2014-2015 del programa més vist a internet. Els autors en preparen l'edició del llibre, que estarà disponible per Sant Jordi del 2016 en català i en castellà.

Enllaç del vídeo d'"Els internats de la por" a TV3 a la carta

 

"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez"

Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar vint mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L'afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d'individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tots per errors de l'ordre europea de detenció i entrega, coneguda com a "euro ordre". Què falla en el mecanisme automatitzat de l'euro ordre? Com s'ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s'han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d'aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l'euro ordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició, però que s'ha acabat convertint en una forma d'injustícia exprés.

L'ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l'arrest i el trasllat, de manera automàtica, d'un individu des del país on és cap al país on el reclama la justícia. Amb aquest procediment entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així, aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.

"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" és el relat dels periodistes que van descobrir el cas d'Óscar Sánchez, un d'ells el director del documental, Michele Catanzaro. Inclou testimonis excepcionals i un ampli arxiu periodístic que treu a la llum totes les arestes del mecanisme.

Michele Catanzaro i Marc Parramon dirigeixen aquesta producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, que es va estrenar el 3 de juny del 2014 al programa "Sense ficció". Aquest any ha estat guardonada amb el premi Nimfa d'Or al Millor Documental d'Actualitat en la 55a edició del Festival de Televisió de Montecarlo (Mònaco).

Enllaç del vídeo d'"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" a TV3 a la carta

 

Els documentals "Demà moriré", "Els oblidats dels oblidats" i "Corredors de fons" van ser nominats als Prix Europa 2013.

 

tv3.cat/coproduccions

tv3.cat/documentals

Anar al contingut