Sigfrid Gras, Carme Figueras, Lluís Noguera, Àngels Ponsa, Laura Vilagrà, Alba Vergés, Rosa Romà, Assumpta Escarp, Gemma Ribas, Josep Riera, Jordi Borda i Lluís Garriga, durant la recepció institucional al Parlament de Catalunya pel 40è aniversari de la CCMA

El Parlament i la CCMA commemoren el 40è aniversari de la llei de creació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió

El Parlament de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han commemorat aquest vespre el quarantè aniversari de l'aprovació de la llei que va crear la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, amb un acte en què han intervingut la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, i l'històric periodista de TV3 Eduard Boet

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha destacat que TV3 i Catalunya Ràdio "han estat peces claus per al país durant aquests anys", sense les quals "no s'explica el procés de normalització de la llengua, la cultura i la cohesió social i territorial que hem experimentat". "Som una història d'èxit", ha dit Romà, i aquest aniversari ha de servir per "posar en valor" el que s'ha fet, però també com a "palanca per repensar-nos, per adaptar-nos i per garantir un servei públic audiovisual en l'entorn digital", davant el "canvi radical" que viu el sector. També ha remarcat la "voluntat de ser referents" i "agents actius per la normalització de la llengua en un moment de retrocés", i per la garantia de continguts de qualitat i en català. 

Eduard Boet ha glossat els quaranta anys de la Corporació i ha rememorat la posada en marxa de Catalunya Ràdio, l'estiu del 83, i les primeres emissions experimentals de TV3 al setembre. Ha destacat la missió de "promoure i normalitzar" la llengua i ha emfasitzat el compromís des dels inicis "d'informar, divulgar i entretenir", des de la "condició d'ens públic" però amb "criteris professionals". També s'ha referit als reptes de futur, assegurant que hi ha la "força" i el "talent" per fer-hi front, i apostant per un model que "posi en el centre les persones". "Hem tingut i superat un munt d'obstacles, però mai cap d'ells ens ha fet baixar del podi on hi ha els preferits de l'audiència", i "aquest és un actiu que ens ha de fer veure el futur amb molt optimisme", ha conclòs.  

La importància de la Llei 10/1983 

Alba Vergés ha volgut destacar la unanimitat amb què es va aprovar aquella llei, i ha demanat que "ens seguim conjurant per defensar uns mitjans públics, de qualitat i en català per molts anys més". "La Llei 10/1983 va ser un exemple d'unitat, generositat i fermesa de les forces polítiques de Catalunya, que és necessari revalidar avui per defensar els nostres interessos de país en el context polític actual", amb un "preocupant" avenç de l'extrema dreta, ha dit. "Venen moments complicats pel país i les seves institucions, també la Corporació, que haurem de defensar amb fermesa i sense cap escletxa de dubte", ha asseverat. 

La vicepresidenta del Parlament s'ha referit a la Corporació com una "eina de país" i n'ha destacat el "paper clau" per "promoure, difondre, mantenir i multiplicar la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat". També ha expressat l'agraïment a tots els professionals que hi han passat durant aquests anys "amb una innegable vocació de servei públic", i ha destacat la necessitat de "seguir treballant" per "donar resposta als nous hàbits de consum audiovisual i als reptes de la nostra societat". 

Pel que fa a la consellera Laura Vilagrà, ha reivindicat els "quaranta anys de normalització lingüística, d'impuls de l'ús social del català i d'impuls del consum televisiu de qualitat", i el paper que també ha tingut la Corporació en la "construcció nacional del país". Ha afegit que "avui tornem a viure una transformació" que demana "l'impuls de tothom" per "reeditar aquelles ganes i aquell rigor que ens van permetre ser pioners", i en aquest sentit ha recalcat la importància de "ser competitius en un nou context audiovisual", i ha confiat a mantenir "l'ambició" els "pròxims quaranta anys", per una societat "més activa, més crítica, més desperta i més lliure". 

La Llei 10/1983, de 30 de maig, de creació de l'ens públic Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i de regulació dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat de Catalunya, va ser aprovada pel ple del Parlament el 18 del maig de 1983, per unanimitat en la pràctica totalitat del text. L'octubre del 2007, la cambra va aprovar la llei de la CCMA, que substituïa l'anterior i que posteriorment ha estat objecte de diverses modificacions. 

La representació institucional 

A l'acte, conduït pel periodista Francesc Cano, també hi han assistit, entre d'altres, la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, i altres diputats de diferents grups i de la Comissió de Control de la CCMA; el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Xevi Xirgu, i la resta de consellers d'aquest ens; la vicepresidenta de la CCMA, Àngels Ponsa, i la resta de membres del consell de govern de la Corporació, Lluís Garriga, Carme Figueras, Lluís Noguera, Gemma Ribas i Josep Riera, a més dels directors de TV3 i de Catalunya Ràdio, Sigfrid Gras i Jordi Borda.  

També han estat presents exdirectors generals de l'ens públic i de TV3 i Catalunya Ràdio, com Joan Granados, Joan Majó, Albert Sáez, Enric Marín, Núria Llorach, Enric Canals, Jaume Farrús, Carles Vilarrubí, Joan Maria Clavaguera i Saül Gordillo, així com altres representants del món de la comunicació i del periodisme de Catalunya. 

#40anysTV3CatRàdio 

Anar al contingut