"El documental" estrena "Dead Slow Ahead"

Demà 11 de febrer, a les 23.00, el programa "El documental" estrena "Dead Slow Ahead". L'òpera prima de Mauro Herce és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic travessant l'oceà a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. La pel·lícula està produïda per Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films, amb la coproducció de TV3.

"Dead Slow Ahead" s'entrena a la televisió després d'una meteòrica trajectòria on ha recollit crítiques excel·lents i ha estat premiat a festivals d'arreu del món. El primer guardó el va recollir l'agost del 2015 al festival suís de cinema d'autor Film Festival Locarno, on va obtenir el Premi especial del jurat. I el més recent ha estat el de millor documental als Premis Feroz 2017.

El primer treball com a director de Mauro Herce, que fins llavors havia exercit d'operador de càmera, corrector de color i director de fotografia, és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que l'habiten estan sobrepassats per un món industrialitzat del qual semblen ser simples engranatges. Pel rodatge del documental, Mauro Herce va navegar durant dos mesos a bord del vaixell de càrrega, de set bodegues, vuit pisos d'alçada, capacitat de 76.000 tones i tripulació majoritàriament filipina. El títol fa referència al terme en nàutica per parlar de la velocitat mínima per avançar sense arribar a aturar-se.

Sinopsi

Un vaixell de càrrega travessa l'oceà. El ritme hipnòtic dels seus engranatges revela el moviment continu de la maquinària que devora els seus treballadors: els últims gestos de comerç dels vells mariners desapareixen sota el ritme mecànic i impersonal del neocapitalisme del segle XXI. Potser és un vaixell a la deriva, o potser només l'últim exemple d'una espècie en perill d'extinció. "Dead Slow Ahead" és un retrat febril i al·lucinatori de la maquinària que ha aclaparat els homes que hi viuen: ja no saben si estan operant la màquina o si és al revés.

Premis

Premi especial del jurat, Film Festival Locarno, Suïssa, 2015

Premi a la Millor Òpera Prima i Premi del Jurat Universitari, DocLisboa, Portugal, 2015

Premi de la Secció Oficial Opus Bonum al Millor Documental Mundial, International Documentary Film Festival de Jilhava, República Txeca, 2015

Millor muntatge, Janela Internacional de Cinema do Recife, Brasil, 2015

Menció d'Honor, Festival de Cine Europeo de Sevilla, 2015

Millor pel·lícula, Festival International de Cine de Las Palmas, 2016

Millor pel·lícula internacional, Ann Arbor Film Festival, Estats Units, 2016

Menció especial, JeonJu International Film Festival, Corea del Sud, 2016

Menció d'Honor, MARFICI, Festival Internacional de Cine Independiente de Mar del Plata, Argentina, 2016

Menció especial, Som Cinema, la Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016

Millor documental, Premis Feroz, 2017

Festivals

Festival Internacional de Cine de Mar del Plata. Secció Panorama, Argentina, 2015

Pravo Ljudski Film Festival, Sarajevo, Bòsnia i Hercegovina, 2015

Zinebi 54, Festival Internacional de Cine Documental y Cortometraje de Bilbao. Secció no competitiva, 2015

TFF, Torino Film Festival. Competició Oficial.  Itàlia, 2015

Festival Internacional de Cine de Lanzarote. Secció no competitiva

SXSW, South by Southwest, Texas, Estats Units, 2016

Fitxa tècnica

Direcció: Mauro Herce Mira

Guió: Mauro Herce i Manuel Muñoz

Producció: Jose Alayón (El Viaje Films), Ventura Durall (Nanouk Films), Jasmina Sijercic (Bocalupo Films), Mauro Herce (Bocalupo Films)

Producció executiva TVC: Jordi Ambròs

Producció executiva TVC: Joan Pavon

Directora de producció: Laura Corredera

Direcció de fotografia: Mauro Herce Mira

Muntatge: Manuel Muñoz

Música: José Manuel Berenguer

Duració: 74 minuts

2015

Una producció de Nanouk Films i El Viaje Films en coproducció amb Bocalupo Films i TV3.

Mauro Herce Mira, director, guionista i fotògraf

(Barcelona, 1976) Es va graduar com a enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, el 1999 i el 2001 respectivament. La seva passió pel cinema i els viatges el van conduir a prosseguir els seus estudis a Cuba i diplomar-se a l'Escuela Internacional de Cine de San Antonio de los Baños, el 2003. Gràcies als seus bons resultats, va aconseguir una beca per a l'escola de cinema Louis Lumière, a París, on va finalitzar els seus estudis el 2004.

Ha treballat com a director de fotografia en una vintena de films (tant de ficció com documentals), curtmetratges, videoclips i anuncis. Alguns d'aquests treballs han estat seleccionats i en ocasions, premiats, en destacats festivals de cinema arreu del món, com ara Canes, Berlín, Venècia, Sant Sebastià, Rotterdam, Locarno, Toronto o Mar del Plata. Durant la seva carrera en el cinema, també ha treballat com a director i guionista de diversos llargmetratges i curts, i també ha desenvolupat tasques de productor en tres pel·lícules.

"Dead Slow Ahead" és el seu primer llargmetratge com a director.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut