Pedro Urraca

Doble premi per a "Urraca, caçador de rojos", coproduït per TV3, al Saraqusta Film Festival de Saragossa

La coproducció de TV3 "Urraca, caçador de rojos" ha rebut els premis a Millor Documental i Millor Guió a la 3a edició del Saraqusta Film Festival de Saragossa. Pedro de Echave i Felip Solé són els directors d'aquesta producció sobre el policia franquista Pedro Urraca que es va estrenar el novembre de l'any passat a l'espai de TV3 "Sense ficció".

"Urraca, caçador de rojos" és una producció de Quindrop Produccions Audiovisuals i Sègula Films, en coproducció amb Televisió de Catalunya, TVE i IB3, que posa el focus en la figura sinistra, cínica i ambiciosa del policia franquista que va detenir el president Companys, des de la mirada crítica i avergonyida del seu fill i la seva neta.

La producció "Urraca, caçador de rojos", dirigida per Pedro de Echave i Felip Solé, ha estat guardonat aquest cap de setmana amb el premis a Millor Documental i Millor Guió al Festival Internacional de Saragossa de Cinema i Sèries d'Història (Saraqusta Film Festival). La producció competia en aquest festival després d'inaugurar la 17a edició del festival Memorimage de Reus, el novembre passat, on va rebre el premi del públic.

Sinopsi

Pedro Urraca Rendueles, de malnom "El caçador de rojos", va ser el policia franquista que va detenir el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, el 13 d'agost del 1940, a l'exili francès. Un personatge sinistre, cínic i ambiciós, sempre protegit pel franquisme, que el documental retrata des de la mirada crítica i avergonyida del seu fill i la seva neta.

Urraca va ser destacat a França durant el règim de Vichy per perseguir exiliats republicans sota l'ocupació nazi. Col·laborador de la Gestapo, es va enriquir extorsionant jueus que fugien del nazisme, va denunciar membres destacats de la Resistència i, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, va ser condemnat a mort in absentia per la justícia francesa. Naturalment, no li va passar res: va aconseguir fugir i va continuar treballant amb una identitat falsa per al govern espanyol a Bèlgica, per tornar anys després a Madrid, on va morir amb 85 anys, el 1989.

Al documental, són el fill d'Urraca, Jean-Louis, i la seva neta Loreto els qui descriuen amb més precisió i amargor la figura sinistra del policia, de qui han viscut distanciats i avergonyits, i a qui repudien.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut