"Parem l'antena", amb Manel Alías

Catalunya Ràdio estrena el podcast de Manel Alías "Parem l'antena"

Aquest dimecres 12 d'abril, Catalunya Ràdio ha estrenat el podcast "Parem l'antena", del corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia durant set anys, Manel Alías. Es tracta d'un espai d'autor, amb un muntatge molt cuidat, que va trenant entrevistes amb diferents persones al voltant d'un únic concepte que Alías ha triat perquè considera que pot resultar inspirador per a gent molt diversa

"Parem l'antena" és un podcast d'entrevistes singular on s'hi troben converses amb diversos persones fetes per separat, però sobre un mateix concepte. Cal parar l'antena i escoltar-lo de manera activa per trobar-hi el missatge que s'hi amaga. Amb el muntatge sonor de Sergi Cutillas, seran 14 capítols de mitja hora de durada, que es publicaran setmanalment. 

La temàtica és tan variada com les professions i les vides de les persones que hi intervenen. Cada setmana, per tant, caldrà parar l'antena a un tema completament diferent. El compromís és, però, que tothom hi trobi converses inspiradores.  

Les il·lustracions del podcast les ha fet la il·lustradora i caricaturista manresana Maria Picassó i Piquer, coneguda pel seu estil de retrat amb elements vectorials geomètrics 

Els 4 primers capítols parlen de "Veus que impressionen", "Veus que canvien vides", "Cognoms que predestinen" i "Cognoms contra el destí". 

1- Veus que impressionen 

Existeix l'amor a primera veu? Què passa quan se senten veus que semblen reals però, que, en realitat, no existeixen? I hi ha també veus que semblen irreals, però que existeixen amb tanta força i elasticitat que omplen les millors òperes del món, com la del contratenor Xavier Sabata. Veus que no deixen indiferent. 

2- Veus que canvien vides 

Hi ha veus que salven vides. El Pepon només disposa de la seva veu per fer canviar d'idea les persones que estan a punt de suïcidar-se. La veu de la Gemma també es pot dir que canvia vides. La petita Gemma Nierga, quan tenia vuit anys, es posava tan nerviosa que es desmaiava. Així i tot, volia llegir el text davant de tota la classe. Es va convertir en una de les veus més importants de la ràdio. Març Llinàs es va gravar la veu durant un any per mostrar com passava de femenina a masculina. El més important de totes aquestes veus, però, no és el seu timbre, sinó les paraules que pronuncien.  

3- Cognoms que predestinen 

Anna Hospital havia d'estudiar medicina per la mateixa raó que Joan Pino és un expert en boscos i Carlo Buontempo s'ha orientat cap al canvi climàtic. És possible quedar predestinat en el moment de néixer pel cognom? 

4- Cognoms contra el destí 

Gustavo Adolfo Bécquer semblava destinat a ser poeta, però s'hi va rebel·lar. Va començar a saltar cada vegada més, i més amunt, fins a aconseguir un rècord que a Catalunya ningú ha pogut batre. Alías parla amb ell de la seva història i també amb altres persones amb cognoms que no deixen indiferent. Com es porta, per exemple, el cognom Penis? 

Trajectòria professional 

El periodista de la CCMA Manel Alías Tort, ha rebut el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació 2022, ex aequo amb tots els periodistes, càmeres i professionals de la informació que han cobert la guerra d'Ucraïna pels mitjans catalans, i ha destacat durant tota la seva trajectòria pel seu compromís amb el dret a la informació de la ciutadania, el rigor i el respecte. 

Manel Alías (Berga, 1977) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB, i des del 2001 és periodista a Televisió de Catalunya. Ha treballat en programes com l'"InfoK" i "La nit al dia", i també a informatius, on es va especialitzar en temes d'educació. 

Entre el 2015 i el 2021 va ser corresponsal de TV3 i de Catalunya Ràdio a Rússia i ha estat enviat especial pels mateixos canals a la guerra d'Ucraïna. Ha realitzat quatre "30 minuts" i ha escrit dos llibres: "Rússia, l'escenari més gran del món" (2021) i "L'última victòria de l'URSS" (2022). 

 

#SomPodcastCatRàdio 

Anar al contingut