Diumenge, a les 10.50

Anna Boj, priora de les Carmelites de Mataró a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.50, "Signes dels temps", reflexiona sobre el sentit de la vida contemplativa en la societat actual. Montserrat Esteve entrevista a l'Anna Boj, priora del monestir de les Carmelites Descalces de Mataró. Fruit de la pregària i la confiança en Déu, destaquen valors com l'acollida respectuosa, l'escolta i el compromís social.

I també es podrà veure un reportatge de l'hort comunitari que tenen les Carmelites, per a persones en risc d'exclusió.

La vida contemplativa avui

Què significa ser monja contemplativa al segle XXI? El programa conversa amb Anna Boj, priora de les Carmelites Descalces del Monestir de la Immaculada de Mataró. Tenia 24 anys quan hi a entrar, i diu que aquí ha trobat "l'amor de Jesús" i ha après "a rebre, a obrir-se, a confiar i a col·laborar". També destaca l'acollida respectuosa, l'escolta i l'aprenentatge mutu amb les persones que visiten el monestir.

"Nosaltres les acollim i escoltem, però també interrelacionem i aprenem de les persones que venen. Llavors es crea una relació d'amistat. El que més ens defineix és el compartir. I t'adones que en el fons, tots busquem el mateix, encara que sigui per diferents camins. Busquem l'amor, un sentit, plenitud, i ens ajudem mútuament a acompanyar-nos en el camí de la vida", explica Anna Boj.  

El silenci i l'autenticitat

Actualment el monestir hi ha 13 monges. El pilar de la vida monàstica és la pregària, l'Eucaristia, i el valor de la litúrgia que vertebra l'horari d'oració de les monges.

"I quan fem silenci, és en funció amb la trobada amb Déu". Anna Boj parla d'un silenci que les ajuda a despullar-se "del que és superficial, d'allò que no és autèntic ni necessari".

Una vida contemplativa que continua amb les feines que fan les monges com ara pintar, treballar el fang, fer formació i tenir cura de les persones grans.

El futur del monestir

La priora de les Carmelites Descalces també parla dels reptes de futur de la comunitat, davant l'escassetat de vocacions. 

"De cara el futur hem d'escoltar que ens diu la realitat. I treballem conjuntament amb altres comunitats per ajudar-nos i estem obertes per veure per on hem de continuar. A vegades s'ha de tancar una comunitat i unir-se a una altra".

L'Hort ecològic i social

Es podrà veure un reportatge de l'hort comunitari de les Carmelites de Mataró, per a persones en risc d'exclusió. És un projecte social i terapèutic que es fa amb la col·laboració de la Cooperativa Tarpuna. Hi produeixen verdures ecològiques que desprès cullen i cuinen a casa seva.

D'altra banda, les monges tenen una casa al monestir on hi viuen persones que van haver de fugir del seu país a causa de la guerra i la violència.

 

Anar al contingut