9 produccions amb participació de TV3, al Festival de Màlaga

TV3 comptarà amb 9 produccions participades en aquesta nova edició del festival malagueny. Dins la secció oficial a concurs es troben "20.000 especies de abejas", "Els encantats", "Las buenas compañías", "Sica", "Unicorns" i "Upon Entry". A Málaga Premiere secció oficial fora de concurs, en un passi especial de Cinema Cocina hi ha "Esperando a Dalí". A la secció Documentals, a passis especials, es podrà veure "Unzué. L'últim equip del Juancar", un treball del departament d'esports de TV3. I, finalment, a la secció Cine per a la infància es projectarà "Hanna i els monstres". També es projectarà "El ventre del mar" com a homenatge a Agustí Villaronga.

El Festival de Màlaga celebra la seva 26 edició del 10 al 19 de març amb més de 200 pel·lícules i la seva gran catifa vermella al Teatre Cervantes. Ahir, en el Teatre Echegaray de Màlaga, es va fer la presentació.

Secció oficial a concurs 

"20.000 especies de abejas" és el primer llargmetratge escrit i dirigit per Estibaliz Urresola Solaguren i amb la participació de TV3. El film ha tingut la seva estrena mundial a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín i ha estat la primera vegada que una cineasta espanyola estrena la seva òpera prima. BteamPicturesl'estrenarà als cinemes el 21 de abril de 2023.  

Produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films (Nora, Akelarre, Cordes) la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las Niñas") i amb la producció associada de la basca, Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), "20.000 especies de abejas" que compta amb un equip artístic i tècnic integrat gairebé exclusivament per dones. El càsting està encapçalat per la jove Sofia Otero, Patricia López Arnaiz (guanyadora del premi Goya a Millor Interpretació Femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), UnaxHayden ("Irati") i AndereGarabieta.  

Cocó, de vuit anys, no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare Ane, (Patricia López Arnaiz), sumida en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, on resideix la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (AneGabarain), estretament lligada a la cria d'abelles i la producció de mel.  

Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors. I, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.  

Rodada en castellà, eusquera i francès amb una durada de 125 minuts, "20.000 especies de abejas" està escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. La pel·lícula compta amb el finançament de l'ICAA; la participació d'EITB, RTVE, MOVISTAR PLUS+, TV3, GOVERN BASC, DIPUTACIÓ FORAL D'ÀLAVA; la col·laboració DIPUTACIÓ FORAL DE BIZKAIA: i finançament d'EBAKI. LUXBOX s'encarrega de les vendes internacionals.  

"Els encantats" és la nova pel·lícula d'Elena Trapé i coproducció de TV3protagonitzada per Laia Costa (recent guanyadora del Goya a la Millor Actriu Protagonista per "CincoLobitos" i que els espectadors de TV3 recorden pel seu paper a "Polseres vermelles"). Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde completen el repartiment.  

Després de la recent separació, Irene s'enfronta per primera vegada a l'absència de la seva filla de quatre anys, que està passant uns dies amb el seu pare. Incapaç d'adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix viatjar a un petit poble del Pirineu català on té una casa, buscant recuperar la seguretat i la calma que sent que fa temps que ha perdut. Però el lloc, que en el passat va ser tan familiar, es presenta a poc a poc tan aclaparador com la seva nova vida i l'acabarà forçant a deixar de fugir per enfrontar-se a les pors.  

"Els encantats" és una producció de ComingSoon Films, A Contracorrent Films i Encantats Films AIE. Compte amb la participació de RTVE i TV3 i amb el suport d'ICAA i ICEC i serà distribuïda en cinemes per A Contracorriente Films.  

"Las buenas compañías" és una pel·lícula dirigida per Sílvia Munt, coescrita juntament amb Jorge Gil Munarriz, protagonitzada per Alícia Falcó ("Cuéntame cómo pasó"), Itziar Ituño ("La casa de papel") i Elena Tarrats ("Vida perfecta") i amb la participació de TV3. 

La pel·lícula, inspirada en fets reals, narra la història d'un grup de dones de Rentería (Gipúscoa) que en la dècada dels 70-80 es van dedicar a lluitar pels drets de la dona i traslladar-les a França per a donar-los un avortament digne. Una història de sororitat entre dones, en què també intervenen la guanyadora del Goya a millor actriu revelació María Cerezuela ("Maixabel"), Ainhoa Santamaría ("Mientrasdure la guerra") o Itziar Aizpuru ("Loreak"), entre d'altres.  

"Las buenas compañías" és una producció hispanofrancesa entre Irusoin ("La trinchera infinita"), Oberon Media ("Los girasoles silvestres") i En la frontera pel·lícula AIE, en coproducció amb Manny Films i La FidèleProduction. Es rodarà durant sis setmanes a localitats com Donostia, Rentería i Biarritz. Compta amb el finançament de l'ICAA, l'ICEC i el govern basc, i la participació de RTVE, EITB i TV3. Filmax estrenarà en cinemes la pel·lícula al 2023.   

"Sica", el primer llargmetratge de ficció de Carla Subirana és un "coming-of-age" que explica la recerca que porta a terme una noia de 14 anys, obsessionada que el mar retorni el cos del seu pare després d'un naufragi compta amb la participació de TV3.   El film està protagonitzat per la jove Thais García Blanco a qui acompanyen Núria Prims ("Incerta glòria"), els també debutants Marco Antonio FloridoAñón, Maria Villaverde Ameijeiras i LoisSoaxe ("Los lunes al sol") i s'ha pogut veure en la recent edició de la Berlinale.

La Sica (14) està obsessionada que el mar torni el cos del seu pare després d'un naufragi a la Costa da Morte, Galícia. Mentre recorre els penya-segats, coneix en Suso (15), el Caçatempestes, un noi estrany com ella que espera l'arribada d'Ofèlia, la mare de totes les tempestes. Sica investiga les circumstàncies de l'accident i s'endinsa en un viatge de descobriment dolorós. Als seus ulls, el poble mariner, on ella ha crescut, marcat per la brutalitat del seu oceà i el creixent desequilibri de la natura, no tornarà a ser mai el mateix.  

"Sica" és una producció d'Alba Sotorra, Miramemira,Zuzú Cinema, Amorambre Films i FilmmarketFund. Compta, a més, amb el suport de l'ICEC - Generalitat de Catalunya, AGADIC - Xunta de Galícia, l'ICAA - Ministeri de Cultura, TVE, CRTVG, TV3 i Creative Europe MEDIA Program.  

"Upon Entry", l'òpera prima dels cineastes Alejandro Rojas & Juan Sebastián Vásquez, amb la participació de TV3, està protagonitzada per Alberto Ammann ("La nit més llarga"; "Narcos") i Bruna Cusí ("Estiu 1993"; "Incerta glòria"). Ben Temple ("Ningú vol la nit"; "En el corredor de la muerte") i Laura Gómez ("Orange is the new black") formen part del seu atractiu repartiment internacional. 

Diego, urbanista veneçolà, i Elena, ballarina contemporània de Barcelona, es muden als Estats Units amb els seus visats aprovats per començar una nova vida. La seva intenció és impulsar les seves carreres professionals i formar una família a "la terra de les oportunitats". Però, en entrar a la zona d'immigració de l'aeroport de Nova York, són conduïts a la sala d'inspecció secundària, on seran sotmesos pels agents Vásquez i Barrett a un desagradable procés d'inspecció i a un interrogatori psicològicament extenuant, en un intent de descobrir si la parella pot tenir alguna cosa a amagar. 

"Upon Entry" és una producció de Zabriskie Films ("Callback", "El practicante"), Basque Films ("El hoyo") i Sygnatia ("Los demonios de la sangre", "The Monkey"), que ha comptat amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Comunitat de Madrid, el govern basc, el programa MEDIA d'Europa Creativa i la participació de TV3. La pel·lícula està produïda per Carles Torras, Carlos Juárez, Xosé Zapata, Sergio Adrià i Alba Sotorra ("El Retorn: la vida després de l'Isis"). 

"Unicornis" és el primer llargmetratge d'Àlex Lora, produït per Inicia Films ("Las niñas", "Uno para todos", "Estiu 1993") i Jaibo Films ("Espíritu Sagrado"). Té un repartiment del film coral: encapçalat per Greta Fernández, l'acompanyen Elena Martín, Alejandro Pau, Nora Navas, Pablo Molinero i Lídia Casanova, entre d'altres. A més de dirigir "Unicornis", Lora també forma part de l'equip de guionistes, al costat de Pilar Palomero, Marta Vivet i María Mínguez. 

L'Isa ho té tot. És intel·ligent, guapa, jove, espontània i segura de si mateixa. Feminista i poliamorosa, defensa la seva vida amb dents i ungles. Quan el Guillem li proposa que siguin una parella monògama, l'Isa no està segura de voler canviar la seva manera de viure. Davant d'aquesta indecisió, el Guillem decideix trencar la relació i l'Isa ha de tornar a casa de la seva mare. 

Vivint en un món d'aparences i comoditats, els dubtes entre nous i antics amors, la fascinació per nous amics que fan que deixi enrere els antics, els dubtes professionals davant de la seva moderna però precària feina, faran que les contradiccions de l'Isa i el seu estil de vida surtin a la llum i el seu món es vagi ensorrant. 

"Unicornis" és una producció d'Inicia Films i Jaibo Films, amb la participació de TV3, que es preveu que s'estreni als cinemes l'any 2022, distribuïda per Filmax. 

Málaga Premiere Secció oficial fora de concurs  

"Esperando a Dalí" és un llargmetratge, amb la participació de TV3, dirigit per David Pujol, que té una llarga trajectòria com a director de documentals, com ara "El Bulli-Història d'un somni" o "Salvador Dalí en busca de la immortalidad". El guió està escrit pel mateix David Pujol i trasllada l'espectador al Cadaqués dels anys 70, on Salvador Dalí hi tenia la casa i el poble es va contagiar del surrealisme que impregnava l'obra del pintor. 

El Mediterrani hi és com a teló de fons i hi juga un paper cabdal la cuina. I és que gran part del muntatge transcorre en un xiringuito d'una platja de Cadaqués. De fet, el film està inspirat en l'essència de Salvador Dalí i el restaurant El Bulli, segons el director, David Pujol. 

A l'Espanya del 1974 dos germans, Fernando i Alberto (Iván Massagué i Pol López), cuiners del millor restaurant francès de Barcelona, fugen a Cadaqués per les implicacions polítiques d'un ells. Un cop allà coneixen el Jules (José García), un caòtic i carismàtic propietari d'un xiringuito de platja anomenat Surreal i els contracta. Allà els farà compartir la seva obsessió per Salvador Dalí. Aquesta admiració desmesurada del Jules conduirà els dos germans a surrealistes aventures on aprendran a estimar, treballar... a viure. 

"Esperando a Dalí" està produïda per Fishcorb Films iArlong Productions amb la participació de TV3 i distribuïda internacionalment per Embankment Films. 

El festival de cinema de Màlaga preestrenarà el 13 de març, a les 21.00 "Unzué. L'últim equip del Juancar". 

Des de fa dos anys, TV3 està preparant un documental sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Un equip del departament d'Esports format per Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz està fent un seguiment del seu dia a dia des del 18 de juny del 2020, quan l'exentrenador del FC Barcelona va fer públic que patia la malaltia. Aquell dia el Juan Carlos va canviar el sentit de la seva vida i la va focalitzar en dos grans objectius: donar la màxima visibilitat a aquesta malaltia minoritària i, sobretot, aconseguir recaptar la quantitat de diners més gran possible per dedicar-los a la investigació d'una malaltia gairebé invisible i que actualment té una esperança de vida entre quatre i sis anys. 

En el documental es podrà veure l'evolució de la malaltia en la família Unzué-Elorza, apareixeran testimonis de privilegi que acompanyen el Juan Carlos en el seu dia a dia i es retratarà la seva lluita particular per mirar de superar les adversitats que li planteja conviure amb una malaltia que li ha canviat la vida. Es veurà com el Juan Carlos ha hagut d'abandonar la feina i canviar de casa, un habitatge unifamiliar de tres plantes per un altre d'un sol pis, i com ha abandonat la pràctica de dues de les seves grans passions: ha canviat la bicicleta de carretera per la cadira de rodes i el volant del cotxe pel seient del copilot. 

I aquestes renúncies les ha fet sense perdre en cap moment el característic somriure que sempre l'acompanya. Una lliçó de vida excepcional. 

El divendres 17 de març, la pel·lícula d'animació de Lorena Ares "Hanna i els monstres", amb la participació de TV3, es projectarà al Festival de Màlaga en dues sessions adreçades al públic infantil.  

La Hanna és una nena encantadora que té passió pels monstres. Un dia aconsegueix viatjar fins al poble on viuen: Monsterville. Allà descobreix que són éssers que temen els humans, amb moltes pors i complexos. Però no tots els monstres estan d'acord que una humana es passegi pel seu món i intentaran utilitzar la nena per tancar definitivament qualsevol contacte amb l'exterior, amb el risc que la Hanna s'hi quedi atrapada per sempre... 

Homenatge a Agustí Villaronga

El dia 16 de març, a les 17.00, es projectarà "El ventre del mar", amb la participació de TV3, com a homenatge al director Agustí Villaronga que va morir el 22 de gener als 69 anys. En la 24a edició d'aquest festival malagueny, "El ventre del mar" es va convertir en la rotunda triomfadora en aglutinar ni més ni menys que sis guardons. El palmarès va reconèixer la cinta del cineasta mallorquí amb la Biznaga d'or a millor pel·lícula espanyola i els premis a millor adreça, fotografia, guió, música i millor actor per a Roger Casamajor.

El cineasta mallorquí va dirigir una quinzena de pel·lícules, tot i que l'èxit i el reconeixement del públic li va arribar amb "Pa negre". La cinta va guanyar 13 premis Gaudí i 9 Goyas i va ser el primer film en català a entrar en la cursa pels Oscars. Villaronga, que va anunciar fa 14 mesos que tenia un càncer, deixa una pel·lícula per estrenar, la seva primera comèdia.

El festival 

Festival de Màlaga va néixer el 1998 i a cadascuna de les seves edicions ha pretès assolir una sèrie d'objectius, entre ells, afavorir la difusió i promoció de la cinematografia espanyola, convertir-nos en un referent a nivell nacional i internacional en l'àmbit de les manifestacions cinematogràfiques i contribuir al desenvolupament de Màlaga com una ciutat oberta i cultural. 

Anar al contingut