70 anys del naixement de Montserrat Roig, a "Dones"

Dissabte, a les 22.25, el 33 proposa una nova cita amb "Dones", el punt de trobada amb les grans figures femenines de diferents àmbits. Aquesta setmana el programa se centra en Montserrat Roig amb motiu dels 70 anys del seu naixement: "Noms. Montserrat Roig. Retrat d'una mirada" i "Des del balcó", l'adaptació de tres de les seves obres literàries.

"Noms. Montserrat Roig. Retrat d'una mirada"

Montserrat Roig és un dels grans noms de la narrativa catalana. Partint d'experiències pròpies i recuperant la memòria històrica del país, la Montserrat va retratar, des d'un punt de vista evidentment femení, la Catalunya del segle XX. Tothom que la va conèixer la recorda com una dona vital i justa, que va saber entendre la bellesa de la vida i gaudir-ne fins a esgotar-se.

Jordi Sempere és el seu fill petit: "Recordo algun cop fer la típica brometa de tirar aigua des del balcó i ella venia a participar de la gresca. Vull dir que era molt conscient de la feina que feia, però al mateix temps sabia divertir-se."

Idea i direcció: Joan Úbeda
Realització: Ruy Balañá, Javier Berrocal, Guille Cascante, Uri Garcia, Susi Marquès, Pepe Rodríguez

Una producció de Media 3.14 i TV3

"Des del balcó"

A partir del 28 de maig s'emetran els sis capítols de "Des del balcó", l'adaptació de tres obres literàries de Montserrat Roig: "Ramona, adéu", "El temps de les cireres" i "L'hora violeta". El primer capítol després de "Noms. Montserrat Roig". Els dissabtes 4 i 11 de juny, a les 22.30, s'emetran dos capítols. El 18 de juny, també a les 22.30, s'emetrà el sisè i últim.

El relat s'introdueix en l'entramat de les relacions entre dues famílies, els Ventura i els Miralpeix, les vides de les quals encreuen els seus destins en el marc de la primera meitat del segle XX. Un recorregut emocionant per la història d'un poble i per la vida d'uns personatges que es veuen involucrats en una història que no els pot ser aliena. "Des del balcó" suposa una nova aproximació a uns fets ja prou coneguts: suposa conèixer el punt de vista de la dona. El pes de la sèrie el porten els personatges femenins, dones com la Judith (Laura Conejero), la Kati (Eulàlia Ramon), la Ramona (Mireia Aixalà de jove i Rosa Vila d'adulta) o la Patrícia (Lluïsa Mallol d'adulta i Anna Lizaran ja de gran), molt diferents entre si i, consegüentment, amb maneres molt diferents d'afrontar els mateixos fets. Des d'aquesta sensibilitat es van desgranant les seves relacions i els seus sentiments.

És al barri de l'Eixample on viuen els personatges de les tres novel·les de Montserrat Roig, ara adaptades a "Des del balcó". La proposta de la sèrie és reviure, des de l'interior dels pisos de l'Eixample, els esdeveniments polítics i socials que van marcar la vida de Barcelona, la capital de Catalunya i, per tant, de tot el país, durant la primera meitat del segle XX.

L'objectiu és espiar, des de l'altre costat dels balcons, els diversos ritus de la ciutat i descobrir, a través de galeries i patis, un veïnat fet d'olors de guisats, passes rutinàries i paraules a mig dir. Els protagonistes d'aquestes històries són els membres de les famílies Miralpeix i Ventura-Claret, dues nissagues burgeses d'origen rural que fan del trasllat a la capital el reconeixement definitiu del seu potencial econòmic.

Seguint l'esperit de les narracions literàries, la sèrie es concentra en les vivències de les dones de les dues famílies. Són dones pertanyents a tres generacions; amb tres tipus de passivitat i d'iniciativa, de felicitat i d'insatisfacció. La Judith, la Kati, la Ramona, la Patrícia, la tia Dolores, la Mundeta... són algunes de les dones que protagonitzen les històries, presentades a l'espectador per la Patrícia Miralpeix.

L'adaptació televisiva ha estat obra d'un equip ampli. Pau Garsaball ha estat el guionista. Carmina Roig, germana de l'escriptora, ha fet l'adaptació; i Jesús Garay ha estat el director de la sèrie.

"Des del balcó" aplega, a més, bona part dels actors i actrius catalans més coneguts, com Anna Lizaran, Lluïsa Mallol, Eduard Farelo, Jordi Dauder i Ester Formosa, entre d'altres.

Repartiment

Patrícia anciana (Anna Lizaran), Patrícia adulta (Lluïsa Mallol), Ramona jove (Mireia Aixalà), Ramona adulta (Rosa Vila), Sixta jove (Olalla Moreno), Sixta adulta (Mercè Lleixà), Mundeta adulta (Ester Formosa), Judith (Laura Conejero), Kati (Eulàlia Ramon), Marta (Núria Font), vell Miralpeix (Joan Dalmau), Joan Miralpeix (Eduard Farelo), Francisco (Francesc Albiol), Esteve (Ramon Madaula), Claret (Manel Barceló), Horaci (Carles Heredia), Gonçal (Josep Linuesa), Patrick O'Brien (Lloyd Owen), Víctor (Adrià Collado), oncle Pepe (Boris Ruiz), Masover (Lluís Soler), tia Dolores (Glòria Roig), tia 2 (Montse Alcoverro), mossèn Pere (Jordi Banacolocha) i doctor Moragas (Jordi Dauder).

Direcció: Jesús Garay
Guió:  Pau Garsaball
Adaptació de guió: Carmina Roig

Una producció de TV3 i In Vitro Films

tv3.cat/33