Santiago de Compostel·la

El pontífex demana que Europa s'obri a Déu en una missa multitudinària a la plaça de l'Obradoiro

El papa Benet XVI ha visitat Santiago de Compostel·la aquest dissabte en la primera parada de la seva estada a Espanya i abans de dirigir-se a terres catalanes. El pontífex ha fet una crida perquè Europa s'obri a Déu en una missa multitudinària a la plaça de l'Obradoiro, acte central de la visita. El pontífex havia arribat a Galícia al migdia, on l'han rebut els prínceps d'Astúries i el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba. Benet XVI ha recorregut els carrers de la ciutat gallega dins el papamòbil durant una mitja hora, seguici que han seguit unes 200.000 persones, fins a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la com a pelegrí il·lustre, on ha visitat les restes de l'apòstol.

Actualitzat
L'avió del papa Benet XVI ha aterrat a l'aeroport de Lavacolla, a Santiago de Compostel·la, uns minuts abans del que s'havia previst, malgrat la densa boira que hi havia. Els prínceps d'Astúries, Felip i Letícia, i l'arquebisbe de Santiago, Julián Barrio, han rebut el pontífex a peu de pista. També hi era, entre d'altres, el vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, com a representant del govern central.

El papa ha estat rebut amb una cerimònia d'Estat amb parada militar inclosa i en la qual s'han sentit els himnes del Vaticà i d'Espanya. En el seu primer parlament, Benet XVI ha instat Europa i Espanya a edificar el futur sobre les seves arrels cristianes i sense deixar de banda les necessitats religioses i espirituals. Per la seva banda, el príncep Felip ha agraït aquesta segona visita de Benet XVI a l'Estat.

Minuts abans, al mateix avió, el papa ha lamentat la laïcitat del govern espanyol i el rebrot de l'anticlericalisme.

Recorregut pels carrers de Santiago

Després d'haver mantingut una trobada privada amb els prínceps d'Astúries, Benet XVI pujava al papamòbil. Encara dins de l'aeroport i abans d'iniciar el recorregut cap a la plaça de l'Obradoiro, el papa ha trencat el protocol i ha fet aturar el vehicle perquè, des del públic, li poguessin acostar tres criatures. Tot seguit ha començat el recorregut de més de dotze quilòmetres pels carrers de la ciutat gallega, que el seguici ha cobert en poc més de mitja hora. Al llarg del camí unes 200.000 persones han pogut veure el papa, que ha arribat a la catedral de Santiago a la una en punt.

Benet XVI és el primer pontífex que ha arribat a la catedral com a pelegrí il·lustre. El papa ha entrat a la ciutat compostel·lana pel camí francès i al temple per la porta de l'Azabachería, on ha estat rebut pel capítol catedralici. A l'interior l'esperaven 800 persones, entre elles infants, catequistes, gent gran i malalts.

Després de resar a la capella de la Comunió, el pontífex ha contemplat el pòrtic de la Glòria, moment en què ha rebut l'aclamació dels milers de persones aplegades a la plaça de l'Obradoiro. També ha sortit per la Porta Santa, moment en què dues dones li han col·locat l'esclavina de pelegrí amb la petxina i la creu de Sant Jaume.

Posteriorment, Benet XVI ha baixat a la cripta per venerar les despulles de l'apòstol i n'ha abraçat l'estàtua, com fan tots els pelegrins. En el seu discurs des del presbiteri ha fet una crida a la sensibilitat social pels que passen per mals moments. Al final de la visita, el papa ha presenciat l'encesa del "botafumeiro".

Missa multitudinària


El papa Benet XVI ha celebrat a la tarda l'acte central de la visita a Santiago, la missa de Sant Jaume, a la plaça de l'Obradoiro. L'eucaristia ha durat dues hores i l'han concelebrat el papa i 110 cardenals. En aquesta ocasió, s'ha fet en un altar d'arquitectura efímera, una estructura construïda expressament per rebre el pontífex. Entre els assistents hi havia els prínceps d'Astúries; el president del PP, Mariano Rajoy; el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i el ministre de Foment, José Blanco.

La plaça de l'Obradoiro estava plena de gom a gom: un total de 7.000 persones han assistit a la missa. Mil seients s'han reservat a les autoritats i els clergues, mentre que els altres 6.000 han estat per a la resta de fidels. Uns fidels que han passat la nit sencera al ras, i el dia, a la intempèrie, mentre esperaven les cinc de la tarda per poder accedir a la plaça de l'Obradoiro, ja que, a diferència de Barcelona, aquí no calia invitació.

En el sermó, Benet XVI ha demanat a Europa que s'obri a Déu. El pontífex ha qualificat de tragèdia que al continent hi hagi la convicció que Déu és antagonista de l'ésser humà i l'enemic de la seva llibertat, i ha denunciat que s'intenta arraconar Déu en l'àmbit privat. Per posar fi a aquesta actitud ha exhortat Europa a sortir a buscar-lo sense por.

El dia del papa a Santiago de Compostel·la s'ha acabat poc després, quan Benet XVI ha agafat un avió per anar fins a Barcelona.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut