CiU, la CUP, ICV-EUiA i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la moció. (Foto: ACN)
CiU, la CUP, ICV-EUiA i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la moció. (Foto: ACN)
Girona

Girona aprova que el títol de príncep o princesa de Girona "no representa la ciutat"

El ple de l'ajuntament dóna el vistiplau a la moció amb l'abstenció del PSC i els vots en contra del PP

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Girona diu a la Casa del Rei que el títol de príncep o princesa de Girona "no representa la ciutat". Tots els grups municipals, tret del PP, que hi ha votat en contra, i el PSC, que s'ha abstingut, han donat el vistiplau a una moció de mínims que qüestiona que Elionor de Borbó hereti el títol. CiU, la CUP, ICV-EUiA i els dos regidors no adscrits hi han donat suport.

La moció també recull --i aquí el PSC sí que s'hi ha adherit-- que no hi ha "el consens polític" perquè es repeteixi la petició que l'Ajuntament va fer el 1981 perquè investissin Felip de Borbó príncep de Girona.

El portaveu del grup de govern, Carles Ribas (CiU), ha ressaltat que Catalunya ha de tenir el focus posat en un objectiu a curt termini: aconseguir que el dret a decidir sigui una realitat. Per això, tenint en compte que el país vol un estat propi, considera que no té sentit que Elionor de Borbó tingui un títol vinculat a la ciutat.

En la mateixa línia, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha apuntat que es tracta d'un títol nobiliari que no representa Girona, i que la majoria del ple està bolcada a fer realitat una consulta sobre quina relació vol tenir Catalunya amb Espanya.

Més dràstic ha estat el líder de la CUP, Jordi Navarro, que sosté que Girona no vol tenir res a veure amb la dinastia borbònica, "marcada per la corrupció". "Per més títols que tingui al territori, ja no té suport", ha afirmat Navarro.

La portaveu socialista, Pia Bosch, ha justificat el seu vot diferenciat dient que és "evident" que al ple ja no hi ha un consens sobre si l'hereu de la corona espanyola ha de tenir el títol de príncep o princesa de Girona. Creu que els grups municipals no poden saber si també la majoria dels ciutadans creuen que el títol no representa la ciutat. "L'única manera de saber-ho seria consultant-ho", ha afirmat Bosch.

Qui s'ha oposat obertament a la moció ha estat la portaveu del PP, Concepció Veray, que ha assenyalat que espera que la Casa del Rei doni continuïtat al títol en la figura d'Elionor de Borbó i ha recordat que l'Ajuntament no té capacitat per impedir-ho, perquè no és una competència municipal.

Anar al contingut