Jiang Zemin, expresident de la Xina.
Jiang Zemin, expresident de la Xina.
Pequín

El règim xinès, "extremadament descontent" per l'ordre de detenció de l'expresident Zemin per genocidi al Tibet

La decisió del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno d'ordenar la detenció de l'expresident xinès Jiang Zemin ha provocat la ràpida i irada reacció del règim d'aquest país. Un portaveu ha assegurat que "s'oposen totalment a les accions equivocades adoptades per l'important òrgan espanyol sense tenir en compte la posició solemne de la Xina". I ha afegit, contundent, que "esperem que el govern espanyol sàpiga distingir el que és correcte del que no".

RedaccióActualitzat

La decisió del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno d'ordenar la detenció de l'expresident xinès Jiang Zemin ha provocat la ràpida i irada reacció del règim d'aquest país, que s'ha manifestat "extremadament descontent". Un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès ha assegurat en una roda de premsa que "s'oposen totalment a les accions equivocades adoptades per l'important òrgan espanyol sense tenir en compte la posició solemne de la Xina".

I ha afegit, contundent, que "esperem que el govern espanyol sàpiga distingir el que és correcte del que no", després de recordar que tot plegat pot afectar les relacions bilaterals entre tots dos països. El portaveu, a més, no s'ha estat d'assegurar que els intents de desprestigiar la Xina amb casos com el del Tibet no tindran èxit.

Recordem que la reacció del govern xinès arriba arran de l'ordre detenció i empresonament de Zemin i quatre antics dirigents més del règim de Pequín, a qui acusa dels delictes de genocidi, tortura i lesa humanitat contra la població tibetana. El magistrat fa cas així de la petició que li va fer la sala penal el novembre passat.

Les ordres també afecten Li Peng, primer ministre a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta; Qiao Shi, excap de la seguretat i responsable de la policia armada; Chen Kuiyan, exsecretari del Partit Comunista al Tibet entre el 1992 i el 2001, i Peng Pelyun, ministre de Planificació Familiar als anys vuitanta. La causa es va obrir després que el Comitè de Suport al Tibet i la Fundació Casa del Tibet van presentar una querella dirigida contra set dirigents xinesos, entre ells l'expresident Hu Jintao, sobre qui l'Audiència Nacional no ha dictat ordre de detenció.

L'ordre arribava la vigília del debat al Congrés dels Diputats de la iniciativa del PP per restringir els casos en què la justícia espanyola pot investigar delictes comesos fora de l'Estat. Aquesta coincidència ha despertat crítiques des de l'oposició per les presses de l'executiu espanyol.

Anar al contingut